Στον «πάγο» η τελική λύση για την Ελλάδα: Γαλλογερμανική δέσμευση για συνολική απάντηση στην κρίση

Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα δώσουν μια συνολική και βιώσιμη απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Κλειδί» η αξιολόγηση της Τρόικας για την Ελλάδα, κλειστά χαρτιά για το «κούρεμα».

Από τις κοινές τους δηλώσεις

μετά τη συνάντησή στους στο Βερολίνο προκύπτει πως οι προτάσεις που θα υποβάλουν έως το τέλος Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με το χρέος της Ελλάδας.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε πως οι δύο χώρες «θέλουν ένα σταθερό ευρώ» και «θα μεριμνήσουν γι’ αυτό». Διευκρίνισε δε, ότι Γαλλία και Γερμανία θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, χωρίς όμως κανένας από τους δύο ηγέτες να απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε αν αυτό αφορά όλα τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πάντως πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις πρέπει να γίνουν με κοινά κριτήρια για όλους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως η Γαλλία και η Γερμανία περιμένουν την αξιολόγηση της Τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι κομμάτι της Ευρωζώνης και πως «θα βρούμε λύσεις, «ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοικονομική σταθεροτητα της Ευρώπης και η βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, τόνισε: «Δουλεύουμε σε συνεργασία με την Τρόικα και αναζητούμε μία λύση μακράς πνοής».

Και οι δύο ηγέτες, πάντως, δεν θέλησαν να μπουν σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι όλα θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup, 17 και 18 του μηνός) και πάντως έως τη σύνοδο της G20 στις Κάννες (3 και 4 Νοεμβρίου). Σχετικά με το ελληνικό «κούρεμα» οι δύο ηγέτες δεν είπαν το παραμικρό, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους.

Aναφορικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Σαρκοζί επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν πως πρέπει να είναι λειτουργικό.

Επιπλέον, ανέφερε πως Παρίσι και Βερολίνο θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις», με στόχο τη μεγαλύτερη «ολοκλήρωση της ευρωζώνης». Για το ίδιο θέμα η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι «ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης», προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα