Σε δεύτερο γύρο θα κριθεί ο προεδρικός υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών

Προβάδισμα χωρίς απόλυτη πλειοψηφία για τον Φρανσουά Ολάντ

Ο κεντροαριστερός Φρανσουά Ολάντ προηγείται με 39%, λίγο προτού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου, σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 1,5 εκατ. ψηφοφόροι.

Το αποτέλεσμα που δημοσιοποίησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα -που ανέφερε ότι εμπνεύστηκε τη διαδικασία

από εκείνη που αποτέλεσε εφαλτήριο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν έφτασε έως τον Λευκό Οίκο- σημαίνει ότι, αφού ο 57χρονος Ολάντ δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος. Αυτός προβλέπεται να διεξαχθεί την 16η Οκτωβρίου.

Αναμένεται να αντιμετωπίσει την Μαρτίν Ομπρί, πρώην υπουργό Εργασίας, κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, η οποία συγκέντρωνε το 31% των ψήφων.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο πνευματώδης αλλά ελάχιστα χαρισματικός Ολάντ, που ουδέποτε υπήρξε υπουργός, όχι μόνο θα κερδίσει στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, αλλά θα κερδίσει επίσης με άνεση τον Νικολά Σαρκοζί, εάν αναμετρηθεί με αυτόν στις προεδρικές εκλογές.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη φορά που Σοσιαλιστής θα καταλάβει την προεδρία έπειτα από 17 χρόνια.

Μια μικρή έκπληξη της διαδικασίας ήταν ότι ο Αρνό Μοντμπούργκ, ο οποίος έκανε ορισμένες τοποθετήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, ήρθε τρίτος, συγκεντρώνοντας 17% των ψήφων, ξεπερνώντας τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία συγκέντρωσε μόλις το 7%. Η Ρουαγιάλ είχε χάσει από τον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007.

Keywords
Τυχαία Θέματα