Έως και σε 60 δόσεις η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων

Σε εξήντα δόσεις ετοιμάζεται να «σπάσει» τις οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να δώσει ανάσα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές τις οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ή και διαγραφή, αν καταβληθεί η οφειλή εφάπαξ.

Θα

εντάσσονται τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ. Η υφιστάμενη ρύθμιση λήγει στις 31 Ιουλίου και το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί με τη νέα.

Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογουμένου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν καλοβλέπει τη νέα ρύθμιση. Αλλωστε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ετέθη σε εφαρμογή η ισχύουσα έως τα τέλη Ιουλίου ρύθμιση, αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν και πάλι να υπάρχουν έως και 60 μηνιαίες δόσεις. Με παρέμβαση της τρόικας ο αριθμός των δόσεων περιορίστηκε στις 24 και η ρύθμιση συγκέντρωσε για μία ακόμη φορά περιορισμένη ανταπόκριση.

Παράλληλα, θα ισχύσει νέα, ειδική ρύθμιση, για την αποπληρωμή των φετινών εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος, ειδική εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ κ.λπ., το συνολικό ποσό των οποίων κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει σε 9 ή 10 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 100.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα