Ο… φιλεύσπλαχνος Άσμουσεν: «Να πουν και ένα «μπράβο» οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα»

Για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε τα τελευταία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να πουν έστω ένα «μπράβο» στην Ελλάδα για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern,

ο κ. Άσμουσεν υπενθυμίζει ότι από το 2009 έως το 2010 ελήφθησαν στην Ελλάδα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι ούτε αυτά αρκούν.

Όπως αναφέρει το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αν αυτό το ποσοστό μεταφερθεί στα γερμανικά δεδομένα, θα σήμαινε περίπου 125 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. «Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματικές δυσκολίες σε κάθε κυβερνητικό συνασπισμό. Επομένως, πρέπει τουλάχιστον να πούμε: μπράβο, κάτι είναι κι αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ο Γερμανός τραπεζίτης εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνοχής. «Υπάρχει μια έκδηλη διάσπαση Βορρά – Νότου, που δεν την είχα βιώσει τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια. Θα πρέπει να την ξεπεράσουμε γρήγορα» τονίζει και εξηγεί ότι «ή τα κράτη θα προβούν σε ενοποίηση περαιτέρω πολιτικών πεδίων και θα εκχωρήσουν εθνική κυριαρχία ή η Ευρώπη θα διασπαστεί».

Ο Άσμουσεν εκφράζει την ανησυχία του και σχετικά με το ενδεχόμενο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους που ψήφισε η γερμανική Βουλή για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Σε περίπτωση ενός «όχι» από την Καρλσρούη, θα εκλείψει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης» παρατηρεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα