Υποβλήθηκαν οι προτάσεις στο πλαίσιο του πρώτου Ψηφιακού Πρωταθλήματος

09:37 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Γύρω στις 15 προτάσεις για υπηρεσίες και εφαρμογές, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τους πυλώνες που υπάρχουν στην Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ, υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου Ψηφιακού Πρωταθλήματος που διοργανώνεται στην Κύπρο.

Το Ψηφιακό Πρωτάθλημα, που είναι Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας, έχει σκοπό την προώθηση της έννοιας της ψηφιακής καινοτομίας σε μαθητές, φοιτητές, άλλα και φυσικά πρόσωπα και ομάδες, και νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και την ανάπτυξη

ανταγωνιστικών καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που συνάδουν με τις προτεραιότητες της Ψηφιακής Ατζέντας, ενώ παράλληλα προάγονται και θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις κατηγορίες της μαθητικής, φοιτητικής και αναπτυξιακής επιχειρηματικότητας θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια οι επιτυχόντες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ημέρες προπόνησης υπό την καθοδήγηση ειδικών και θα αρχίσει η ανάπτυξη των ιδεών, με στόχο μέχρι το Μάιο να υποβληθούν οι προτάσεις αυτές ως ολοκληρωμένα προϊόντα ή υπηρεσίες, και να γίνει η βράβευση.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο εκτελών χρέη Βοηθού του Ψηφιακού Πρωταθλητή Νίκος Αργύρης, Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανέφερε ότι “το πρώτο σκέλος του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου” με την υποβολή των προτάσεων.

“Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων, θα κληθούν στις ημέρες προπόνησης οι ενδιαφερόμενοι επιτυχόντες, σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν δωρεάν την εκπαίδευση αυτή”, είπε ο κ. Αργύρης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπου βρίσκεται και ο Ψηφιακός Πρωταθλητής, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Στέλιος Χειμώνας.

Ο κ. Αργύρης ανέφερε ότι το Frederick, το UCLAN, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν στο να γίνουν αυτές οι ημέρες προπόνησης, προσθέτοντας ότι το ΤΕΠΑΚ είναι το πανεπιστήμιο που έχει σχεδιάσει και τρέχει την ιστοσελίδα του διαγωνισμού δωρεάν.

“Μετά τις ημέρες προπόνησης, θα αρχίσουν οι ενδιαφερόμενοι να αναπτύσσουν τις ιδέες τους και αισίως μέχρι το Μάιο να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να τις υποβάλουν σαν ολοκληρωμένα προϊόντα ή ολοκληρωμένες ιδέες ή υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βραβεύσουμε σε μιαν τελετή, η οποία θα γίνει σε καθορισμένο χώρο. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του αμφιθεάτρου του Υπουργείου Οικονομικών, του αμφιθεάτρου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καθώς και του αμφιθεάτρου της Cyta, τα οποία προσέφεραν αφιλοκερδώς για να τα χρησιμοποιήσουμε”, είπε.

Όσον αφορά τις συμμετοχές, ο κ. Αργύρης επεσήμανε ότι “οι συμμετοχές που είχαμε είναι από 10 μέχρι 15″ και εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον να είναι αυξημένες οι συμμετοχές. “Αυτός είναι ο πρώτος διαγωνισμός. Θα ήταν καλό να είχαμε και άλλες αιτήσεις, αλλά είναι αρκετές”, πρόσθεσε.

Ο κ. Αργύρης είπε ότι οι προτάσεις, “από μία πρώτη ανάγνωση, αφορούν τη δημιουργία υπηρεσιών και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και εφαρμογές (applications), δηλαδή την ανάπτυξη λογισμικού για εφαρμογές, που είναι πολύ ενθαρρυντικό”.

Είπε, επίσης, ότι “κάθε πρόταση που έχει έρθει περιγράφει τη σχέση της με την Ψηφιακή Ατζέντα, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι μας έχουν δώσει τις απόψεις τους αναφορικά με το πού εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρότασή τους”.

Ο κ. Αργύρης είπε ότι κάποιες προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τους πυλώνες που υπάρχουν στην Ψηφιακή Ατζέντα.

Αναφερόμενος στις χορηγίες, ο κ. Αργύρης είπε ότι “έχουμε πάρει χορηγίες από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), το οποίο είναι και συνδιοργανωτής”, προσθέτοντας ότι “συνδιοργανωτής είναι και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προώθησε σε όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια κλπ τον διαγωνισμό”.

“Έχουμε πάρει από το ΙΠΕ €5.000 ως εισφορά στο διαγωνισμό, από τη Cyta €2.000, επίσης από την Ελληνική Τράπεζα €500 σαν υποστηρικτής. Αναμένουμε συνάντηση στις 5 Φεβρουαρίου με την ΜΤΝ, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον να χορηγήσει το διαγωνισμό ως μέγα χορηγός, δηλαδή €3.500, καθώς και το Υπουργείο Εμπορίου, που συμμετέχει προσφέροντας ένα σεβαστό ποσό μεταξύ €10.000 και €20.000, ανάλογα με το πόσα θα χρειαστούν για να συμπληρώσουμε τις ανάγκες μας,” σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει το διαγωνισμό το 2013 και έχει βάλει νέο κονδύλι για το 2014″.

“Με τα χρήματα τα οποία χορήγησε, φτιάχτηκαν δύο φιλμάκια, τα οποία είναι σχετικά με το διαγωνισμό και την Ψηφιακή Ατζέντα. Έχουν ολοκληρωθεί τέλη του Ιανουαρίου και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να τα βλέπει”, είπε.

Ο κ. Αργύρης πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό “συνέβαλε αισθητά το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με το οποίο διατηρούμε άριστες σχέσεις και συνεργασία”.

Η Οργανωτική Επιτροπή για το Ψηφιακό Πρωτάθλημα αποτελείται από εκπροσώπους του Ψηφιακού Πρωταθλητή, του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του ΤΕΠΑΚ, του ΙΠΕ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής, και του Cyprus Chapter of AIS.

Σε κάθε κατηγορία, δηλαδή μαθητική, φοιτητική και αναπτυξιακή επιχειρηματικότητα, θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι, ενώ θα δοθεί και βραβείο για την καλύτερη συμμετοχή από γυναίκα επιχειρηματία.

Η Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη (DAE) στοχεύει στο να επανεκκινήσει την οικονομία της Ευρώπης και να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις να επωφεληθούν τα μέγιστα από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι η πρώτη από επτά πρωτοβουλίες κάτω από το πρόγραμμα Europe 2020, που αποτελεί την στρατηγική της ΕΕ για εξασφάλιση έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Η Ψηφιακή Ατζέντα εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2010. Η αναθεώρηση που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2012 καθορίζει επτά περιοχές-κλειδιά για περαιτέρω προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών με στόχο την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Η πλήρης εφαρμογή της αναθεωρημένης Ψηφιακής Ατζέντας αναμένεται να αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 5%, ή €1.500 κατά άτομο, κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια, με αύξηση της επένδυσης στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, βελτίωση των επιπέδων ηλεκτρονικής δεξιότητας στο εργατικό δυναμικό, παροχή δυνατοτήτων για καινοτομία στο δημόσιο τομέα, και μεταρρύθμιση των συνθηκών πλαισίου για την οικονομία του διαδικτύου.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, μέχρι ένα εκατομμύριο ψηφιακές θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να μην πληρωθούν μέχρι το 2015 χωρίς πανευρωπαϊκή δράση, ενώ 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσω της δημιουργίας υποδομής. Αυτό θα αυξήσει σε 3,8 εκ. τις νέες θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα