Γεν. Εισαγγελέας: Υποστελέχωση και τεράστιος όγκος εργασίας στη Νομική Υπηρεσία

08:46 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας για τη διεκπεραίωση του δύσκολου έργου του, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος προειδοποιεί ότι λόγω υποστελέχωσης το έργο αυτό κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Σε ό,τι αφορά στις προσφυγές Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα στην ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης νομικών τρόπων απαγόρευσης ή αποτροπής οποιουδήποτε προσώπου από του να προσφύγει στην ‘επιτροπή’.

Σε συνέντευξή του στο

ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης τονίζει ότι για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και ασφαλώς για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των απλών πολιτών, είναι εκ των ων ουκ άνευ όπως παρασχεθούν στη Νομική Υπηρεσία τα αναγκαία εφόδια, διαφορετικά θα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει στο φορτίο που έχει αναλάβει στους ώμους της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προχωρεί η έρευνα για την οικονομία, αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα μεταβαίνει διμελής αντιπροσωπεία από την Εισαγγελία και την ανακριτική ομάδα στη Βρετανία για συνάντηση με την αρμόδια Αρχή καταπολέμησης αδικημάτων καταδολίευσης για να διερευνηθεί πώς μπορεί να βοηθήσει με τις έρευνες.

Όσον αφορά στους ξένους εμπειρογνώμονες, ο Γενικός Εισαγγελέας λέει ότι έχουν γίνει οι συναντήσεις με οίκους του εξωτερικού, αξιολόγηση των δεδομένων και κάποια προεπιλογή. Αναμένεται να διαπιστωθεί ποια βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί από πλευράς βρετανικής Αρχής έτσι ώστε οι ξένοι οίκοι να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά και να αποφευχθούν αχρείαστες δαπάνες.

Σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές, διαβεβαιώνει ότι τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και ο ίδιος προσωπικά είναι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την παροχή κάθε δυνατής υπηρεσίας και συνδρομής. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από στοχευμένη σύσταση του ιδίου έχει απονείμει προεδρική χάρη σε αριθμό καταδίκων με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Χρήσιμο χαρακτηρίζει ο κ. Κληρίδης το υλικό που σύλλεξε η Ερευνητική Επιτροπή για την επένδυση του Ταμείου Συντάξεως της Cyta στη Δρομολοξία, το οποίο όπως αναφέρει αξιολογείται. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν δικαιολογούνται οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις ή σχόλια επί του θέματος.

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της έρευνας που διεξάγεται για τον Διοικητή της Κεντρικής, επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος τούτου μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.

Ερωτηθείς για τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα στην ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης νομικών τρόπων απαγόρευσης ή αποτροπής οποιουδήποτε προσώπου από του να προσφύγει στην ‘επιτροπή’.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας αναγνωρίζει ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση και έκδοση αποφάσεων κυρίως όσον αφορά στην αστική δικαιοδοσία αποτελεί την πιο σοβαρή αδυναμία του συστήματος. Ωστόσο, λόγω υποστέλεχωσης των δικαστηρίων, της έλλειψης μηχανογράφησης και των πεπαλαιωμένων κανόνων εν ισχύ σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δεν βλέπει το πρόβλημα αυτό να διορθώνεται άμεσα.

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης:

Ερ: Έχετε αναλάβει την ευθύνη της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους σε μια εποχή όπου πολλά είναι τα σοβαρά θέματα που «τρέχουν» και πολλές οι απαιτήσεις της κοινωνίας. Θεωρείτε ότι έχετε την απαραίτητη στελέχωση ποιοτικά και ποσοτικά για να διεκπεραιώσετε αποτελεσματικά το έργο σας;

Απ: Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι έχω αναλάβει την ευθύνη της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους σε μια πολύ δύσκολη εποχή κατά την οποία έχουν προηγηθεί και συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη γεγονότα και καταστάσεις πρωτόγνωρα για τον τόπο μας, πλείστα από τα οποία έχουν μια σοβαρή νομική πτυχή.

Τούτο, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη και ραγδαία αύξηση του όγκου εργασίας την οποία καλείται να διεκπεραιώσει η Νομική Υπηρεσία και προσωπικά ο Γενικός Εισαγγελέας.

Δυστυχώς όμως, η αύξηση αυτή του όγκου εργασίας, όχι μόνο δεν συνοδεύτηκε με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας, αλλά αντίθετα βρήκε τη Νομική Υπηρεσία σοβαρά υποστελεχωμένη σε όλες τις βαθμίδες της, αφού μεγάλες σε αριθμό θέσεις, ακόμα και Εισαγγελέων, παραμένουν κενές λόγω της απαγόρευσης διενέργειας προαγωγών και νέων προσλήψεων προς αναπλήρωσή τους.

Έχω επανειλημμένα ζητήσει τη συνδρομή της πολιτείας ώστε να καταστεί δυνατή, τουλάχιστον η πλήρωση αυτών των θέσεων, διαφορετικά η όλη εργασία, η διεκπεραίωση της οποίας συνεχίζει, αποκλειστικά και μόνο λόγω της κοπιώδους και ευσυνείδητης δυναμικότητας των λειτουργών της, κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Ερ: Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους πολίτες όσον αφορά όλα αυτά τα σοβαρά που τρέχουν σε επίπεδο Νομικής Υπηρεσίας;

Απ: Υπό αυτές τις δύσκολες περιστάσεις όλοι στη Νομική Υπηρεσία επιτελούν ένα πραγματικά υπεράνθρωπο έργο αφιερώνοντας όλες τους τις δυνάμεις σε μια Υπηρεσία που έχει υπερβεί από πολλού τα όρια της.

Για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και ασφαλώς για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των απλών πολιτών, οι οποίοι δικαιολογημένα έχουν αισθήματα απογοήτευσης και ανυπομονησίας αναμένοντας όπως δουν αποτελέσματα από τη Νομική Υπηρεσία είναι εκ των ων ουκ άνευ όπως παρασχεθούν στη Νομική Υπηρεσία τα αναγκαία εφόδια, διαφορετικά θα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στο βαρύ φορτίο που έχει αναλάβει στους ώμους της.

Ερ: Στις 27 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ότι δώσατε οδηγίες για λήψη πρόσθετων καταθέσεων σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της καταγγελίας σε βάρος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Πού βρίσκεται το θέμα;

Απ: Οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος τούτου μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Το καθήκον του Γενικού Εισαγγελέα για ενημέρωση του κοινού επί θεμάτων ιδιαίτερου δημοσίου ενδιαφέροντος αρχίζει μετά που λαμβάνονται και υλοποιούνται οι σχετικές αποφάσεις και όχι προηγουμένως.

Ερ: Στο πολυσέλιδο πόρισμα για την επένδυση της Cyta στη Δρομολαξιά το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και από άλλα πρόσωπα. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Η υπόθεση της επένδυσης της Cyta στη Δρομολαξιά έχει πάρει την οδό την άγουσα προς τα ποινικά δικαστήρια κατόπιν ενδελεχών ανακρίσεων και συλλογής μαρτυριών. Περαιτέρω, το υλικό που συλλέγηκε από τη Διερευνητική Επιτροπή είναι χρήσιμο και αξιολογείται, πλην όμως δεν δικαιολογούνται οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις ή σχόλια επί του θέματος.

Ερ: Πού βρίσκεται το θέμα προσφυγών από Κύπριους στο ΕΔΑΔ; Παράλληλα, ποια η γνωμάτευσή σας προς την Κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της αποτροπής προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα;

Απ: Δυστυχώς κάποιες από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε προσφυγές Ελληνοκυπρίων έδωσαν το έναυσμα για τη σύσταση και αναγνώριση της ‘επιτροπής ακίνητης περιουσίας’, η οποία λειτουργεί στα κατεχόμενα, ως ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, προτού κάποιος νομιμοποιείται να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Με αυτή την έννοια, δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης νομικών τρόπων απαγόρευσης ή αποτροπής οποιουδήποτε προσώπου από του να προσφύγει στην ‘επιτροπή’. Έχουν όμως τεθεί τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από πλευράς κομμάτων και άλλων οργανωμένων φορέων, διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις, οι οποίες αν συγκεκριμενοποιηθούν και αποφασισθούν θα τύχουν της αναγκαίας νομικής και νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Ερ: Όσον αφορά στο θέμα της διερεύνησης του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων για την κατάρρευση της οικονομίας έχετε ανακοινώσει την πρόθεσή σας να χρησιμοποιηθούν ειδικοί εμπειρογνώμονες. Πού βρίσκεται το θέμα;

Απ: Αναφορικά με το θέμα τούτο, έχουν πρόσφατα συμπληρωθεί οι συναντήσεις με αξιόλογους και προσοντούχους οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι παρουσίασαν λεπτομερώς τις υπηρεσίες τις οποίες μπορούν να προσφέρουν, στους εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας και της ανακριτικής ομάδας που διερευνά τα θέματα της οικονομίας. Έχει γίνει αξιολόγηση των δεδομένων και κάποια προεπιλογή και επί του παρόντος εξετάζεται το θέμα του τρόπου με τον οποίο οι υπηρεσίες τέτοιων εμπειρογνωμόνων θα μπορούν να παρασχεθούν στοχευμένα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί η εφ` όλης της ύλης ανάθεση υπηρεσιών και αχρείαστη δαπάνη μεγάλων ποσών δημοσίου χρήματος.

Ερ: Υπάρχει κάποιο χρονικό ορόσημο που θα γίνει η επιλογή;

Απ: Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνέντευξή του είναι γεγονός ότι θα βρισκόμαστε αυτή την εβδομάδα με αγγλική Αρχή, η οποία ασχολείται με θέματα καταπολέμησης αδικημάτων καταδολίευσης η οποία είναι διατεθειμένη να παράσχει προς εμάς βοήθεια βασιζόμενη στη δική της πολύτιμη πείρα. Αυτή η βοήθεια θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη έτσι ώστε τουλάχιστον να μειωθούν οι ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί για συνδρομή από εμπειρογνώμονες στην ανακριτική μας ομάδα και αυτή να γίνει κατά τρόπο στοχευμένο, συγκεκριμένο και ασφαλώς πιο οικονομικό.

Ερ: Περιμένετε εν ολίγοις τη συνάντηση με την Αρχή της Βρετανίας έτσι ώστε να δείτε πώς προχωρείτε;

Απ: Ναι, κατ` ακρίβεια θα μεταβούν στη Βρετανία δύο εκπρόσωποι, ένας της Εισαγγελίας και ένας της ανακριτικής ομάδας.

Ερ: Τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές θεωρείτε ότι θα δικαιολογούσαν την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος από τη Γενική Εισαγγελία;

Απ: Σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές, η Νομική Υπηρεσία και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και παρέχουμε κάθε δυνατή υπηρεσία και συνδρομή. Αυτή η συνδρομή συνίσταται στο διορισμό είτε ποινικών ανακριτών σε σχέση με τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων, είτε στο διορισμό ερευνώντων λειτουργών αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων.

Παρέχουμε επίσης νομικές συμβουλές ως προς τη δυνατότητα λήψης κάποιων μέτρων που προωθούνται για βελτίωση της κατάστασης στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα. Περαιτέρω, έχουμε προβεί σε προσεκτική και στοχευμένη σύσταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την αποφυλάκιση ή σύντμηση της ποινής καταδίκων, την οποία ο Πρόεδρος ασπάστηκε και σαν αποτέλεσμα προεδρικής χάριτος έχει ήδη αποφυλακισθεί αριθμός καταδίκων, προς το σκοπό της αποσυμφόρησης που παρατηρείται στις Κεντρικές Φυλακές.

Ερ: Θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητικοί οι ρυθμοί εκδίκασης αποφάσεων; Αν όχι, κατά την άποψή σας τι μπορεί να γίνει;

Εκείνο το οποίο είναι γενικά αποδεκτό είναι ότι το επίπεδο απονομής δικαιοσύνης είναι πολύ ψηλό και αυτή είναι η εκτίμηση διεθνώς. Υπάρχουν όμως πολλές αδυναμίες στο σύστημα, η πιο σοβαρή από τις οποίες είναι πράγματι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων και έκδοση απόφασης. Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα στις περιπτώσεις των υποθέσεων αστικής δικαιοδοσίας εν αντιθέσει με τις ποινικές όπου είναι το σύστημα ανεκτό. Οι λόγοι καταλογίζονται κυρίως στην υποστελέχωση των δικαστηρίων, δηλαδή έλλειψη ικανού αριθμού δικαστών, στενογράφων και διοικητικού προσωπικού, στην έλλειψη μηχανογράφησης, στο γεγονός ότι οι κανονισμοί πολιτικής δικονομίας είναι πεπαλαιωμένοι και δεν βοηθούν στην ομαλή και σύντομη εκδίκαση υποθέσεων και ασφαλώς και στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αγωγών και προσφυγών που καταχωρούνται ετήσια.

Ερ: Τι θεωρείτε ότι θα μπορούσε να γίνει; Θα μπορούσε να γίνει η μηχανογράφηση των δικαστηρίων; Θα μπορούσε να συνδράμει η Κυβέρνηση στην τροποποίηση των κανονισμών πολιτικής δικονομίας;

Απ: Η θέσπιση κανονισμών πολιτικής δικονομίας είναι θέμα που ανάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Γνωρίζω εκ πείρας ότι έχουν γίνει κατά καιρούς πάρα πολλές προσπάθειες προς το σκοπό του εκσυγχρονισμού, οι οποίες όμως προσέκρουσαν σε διάφορες δυσκολίες όπως είναι η αντίδραση εκ μέρους του δικηγορικού σώματος σε κάποια από τα θέματα, η μη αφιέρωση ικανοποιητικού χρόνου στην εργασία αυτή, λόγω του ότι οι δικαστές που είναι επιφορτισμένοι με το έργο αυτό είναι αφοσιωμένοι στο δικαστικό τους έργο και είναι δύσκολο να γίνεται παράλληλα και στο τέλος οικονομικοί λόγοι, με την έννοια ότι δεν μπορεί να ανατεθεί να γίνει κάποια έρευνα και εργασία από εξωτερικούς φορείς.

Ερ: Άρα, δεν βλέπετε φως στο τούνελ…

Απ: Όχι άμεσα σίγουρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα