ΥΠΕΜΠ: Μεγάλο κυπριακό ενδιαφέρον για τον κατασκευαστικό τομέα στη Λιβύη

17:07 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Κύπρου να δραστηριοποιηθεί στον κατασκευαστικό τομέα της Λιβύης, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία ανοικοδόμησης, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε αποστολή στη Λιβύη, στα

τέλη Απριλίου, με τη συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά και του ίδιου.

«Ηταν μια πάρα πολύ επιτυχημένη επίσκεψη, έδειξε ότι μπορούμε να κινούμαστε γρήγορα, να δημιουργούμε επαφές και σχέσεις σε ανώτατο υπουργικό επίπεδο», κάτι που διευκολύνει τις σχέσεις και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε ο κ. Συλικιώτης.

Συνέχισε λέγοντας ότι ως μεσογειακό κράτος, μέλος της ΕΕ, η Κύπρος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάπτυξη των σχέσεων με του νότιους γείτονες της στα κράτη του αραβικού κόσμου και της βόρειας Αφρικής.

Συμπλήρωσε ότι στην επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και μεγάλη αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες του κατασκευαστικού τομέα, καθώς και εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών από την Κύπρο.

Είπε ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να γίνουν ανοίγματα των κυπριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα στη Λιβύη, συμπλήρωσε όμως ότι για να γίνει αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει πρώτα να ρισκάρει.

Ο ρόλος της κάθε Κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο κ. Συλικιώτης, είναι να κινείται σε πολιτικό επίπεδο για την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και να ανοίγει δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, όπως γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι προωθείται η υπογραφή μιας συμφωνίας του ΚΕΒΕ με τους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Λιβύης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις αντιπροσωπειών από και προς τη Λιβύη.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε μια πρώτη επαφή με την πολιτική ηγεσία της Λιβύης, και συγκεκριμένα με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και τον ΓΔ του αρμόδιου τμήματος για τον τουρισμό, ενώ τόσο η Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκαν με τους Λίβυους ομολόγους τους.

Ανέφερε επίσης ότι τόσο το ΚΕΒΕ, όσο και οι επιχειρηματίες που συνόδευαν την αποστολή πραγματοποίησαν αντίστοιχα συναντήσεις με ομολόγους τους, με στόχο την διερεύνηση των τομέων συνεργασίας και των επενδύσεων στη χώρα.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε τέλος και στην πρόταση που απηύθυνε η Υπουργός Εξωτερικών σε παιδιά από περιοχές που επλήγησαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας να επισκεφτούν την Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως.

Keywords
Τυχαία Θέματα