ΚΤ: Αυστηρότερα κριτήρια για δάνεια και μειωμένη ζήτηση το α΄ τρίμηνο

16:57 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αυστηρότερα έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2012, τα κριτήρια για χορήγηση από τις τράπεζες δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ συνέχισε να παρουσιάζει μείωση η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα ”Τραπεζικών Χορηγήσεων” Απριλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Οσον αφορά τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο, τα κριτήρια

χρηματοδότησης τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα, ενώ ύστερα από τέσσερα τρίμηνα, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αναμένεται να καταγράψει αύξηση το επόμενο τρίμηνο βάσει των προσδοκιών των τραπεζών.

Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια προς νοικοκυριά αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του πρώτου τριμήνου του 2012, ενώ η καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει κατά βάση αμετάβλητη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, πάντοτε σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών που συμμετέχουν στην έρευνα της ΚΤ.

Αναλυτικά, στην Κύπρο τα κριτήρια χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις έγιναν πιο αυστηρά το πρώτο τρίμηνο του 2012, με το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό των τραπεζών που δήλωσαν αυστηρότερα κριτήρια να μειώνεται από το 40% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο στο 30%, αρκετά πιο πάνω από τις προσδοκίες της προηγούμενης έρευνας.

Στη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤ, συνέβαλαν οι ίδιοι παράγοντες του προηγούμενου τριμήνου, ενώ η μείωση του δείκτη διάχυσης οφείλεται στη χαμηλότερη επίδραση του κινδύνου όσον αφορά τη ζητούμενη ασφάλεια, της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, της ικανότητας πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω της αγοράς και του κόστους που σχετίζεται με την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Οσον αφορά τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, τόσο στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις θα γίνουν αυστηρότερα με το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό ωστόσο να μειώνεται, στην περίπτωση της Κύπρου στο 10% και στη ζώνη του ευρώ στο 2%.

Οσον αφορά την καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο, για τρίτη συνεχόμενη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η ζήτηση παρουσίασε μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της προηγούμενης έρευνας για αμετάβλητη ζήτηση, με το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό ωστόσο να διαμορφώνεται από το -20% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 στο -10%.

”Ο κυριότερος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης ήταν και πάλι η μείωση των αναγκών χρηματοδότησης για πάγιες επενδύσεις. Οι ανάγκες χρηματοδότησης για συγχωνεύσεις ή εξαγορές και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και για αποθέματα και κεφάλαια ζήτησης, συνέβαλαν, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, σε σχετικά μικρότερο βαθμό στη μείωση της ζήτησης”, σημειώνει η έκθεση ”Τραπεζικών Χορηγήσεων” της ΚΤ.

Το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό των τραπεζών που δήλωσαν ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση

Keywords
Τυχαία Θέματα