Υπ. Παιδείας: Δεν υπάρχει πρόθεση για περικοπές στον τομέα της παιδείας

16:36 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποτρέψει οποιεσδήποτε εισηγήσεις και προτάσεις που οδηγούν σε περικοπές στον τομέα της παιδείας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τους στόχους του Υπουργείου για τα διάφορα

θέματα της παιδείας, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι «ο τομέας της παιδείας έχει πάρα πολλές ανοικτές πληγές που προκύπτουν από την οικονομική κρίση».

Όπως είπε, «πρόθεση μας είναι να διαχειριστούμε τα προβλήματα, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους πυλώνες της εκπαίδευσης ένα καλύτερο αύριο. Αυτό προϋποθέτει και περιλαμβάνει πρώτιστα την αξιολόγηση των εφαρμοσμένων πολιτικών για την παιδεία μέχρι σήμερα στη βάση καθαρής πρόθεσης να αξιολογήσουμε και όχι να ακυρώσουμε».

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι «οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πρέπει πλέον να είναι στην προτεραιότητα μας» και εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου του να λάβει αποφάσεις για την παιδεία.

Όπως είπε, «η αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα δεν βοήθησε ποτέ κανένα και δεν θα βοηθήσει ούτε και το Υπουργείο Παιδείας».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από κανέναν μας να προχωρήσουμε σε περικοπές στον τομέα της παιδείας», σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας «θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποτρέψει οποιεσδήποτε εισηγήσεις και προτάσεις που οδηγούν σε περικοπές στον τομέα της παιδείας».

Δήλωσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε κόσμο στην ανεργία. Είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε τις δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας προς την ορθή κατεύθυνση».
Είπε, επίσης, ότι η αξιολόγηση των πολιτικών της παιδείας θα αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και θα ολοκληρωθεί κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου του 2014.
Παράλληλα, είπε, «εκεί και όπου εντοπίσουμε ότι κάποια πράγματα χρήζουν αλλαγής δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε από τώρα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον τομέα της παιδείας.

Εξέφρασε, παράλληλα, ικανοποίηση για την ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό και είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας «βρίσκεται σε καλά χέρια».

Είπε, επίσης, ότι «το κράτος οφείλει να σταθεί φερέγγυο και αλληλέγγυο στους μαθητές με ειδικές οικονομικές ανάγκες».

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη χαρτογράφηση της ανώτατης εκπαίδευσης στον τόπο μας, δημόσιας και ιδιωτικής, και πρέπει να δούμε με τρόπο ρεαλιστικό και πραγματιστικό τι προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία και τι είναι επιπλέον».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας για το τι σπουδές θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η συνεργασία με τον Υπουργό θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και κάλεσε όλους να συνεργαστούν για το καλό των παιδιών μας πάνω από όποιες κομματικές ή άλλες διαφορές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι το ΑΚΕΛ και στα θέματα της παιδείας «επιλέγει το δρόμο της δημιουργικής αντιπολίτευσης και επιδιώκει το διάλογο και την κατάθεση θέσεων και προτάσεων ώστε από τη μια, αν είναι δυνατόν από κοινό με το Υπουργείο Παιδείας να αποκρούσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε και που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα από την Τρόικα και από την άλλη να συνεχιστεί η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσα από την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Σ’ αυτά τα πλαίσια, είπε, «έχουμε ήδη καταθέσει δέκα σημεία -προτάσεις για στήριξη των ευάλωτων ομάδων εντός του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τις οποίες ήδη επιδώσαμε στον Υπουργό Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα».

Είπε, επίσης, ότι «έχουμε σήμερα καταθέσει τις έντονες ανησυχίες μας και τις διαφωνίες μας σε σχέση με τις θέσεις και εισηγήσεις του ΔΝΤ όπως αυτές καταγράφονται σε σχετικό έγγραφο που έχει δει το φως της δημοσιότητας για εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μειώσεις δαπανών στη παιδεία σε ποσοστά 25-30%, μείωση από 900 μέχρι 3800 θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, αύξηση των μαθητών ανά τάξη, αύξηση των διδακτικών ωρών, μείωση των μισθών, συγχωνεύσεις, κλείσιμο σχολείων και επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι «σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα είναι σίγουρο ότι η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη προς την εκπαίδευση και ιδιαίτερα όταν αυτή η χώρα αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα».

Είπε ότι ο Υπουργός ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας ανέρχεται στα 950 εκατομμύρια «με το 76% να αφορά τη μισθοδοσία. Μας ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια πώς θα αξιοποιηθούν και εάν θα αξιοποιηθούν», πρόσθεσε.

Κάλεσε επίσης τον Υπουργό να προχωρήσει σε αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης «για να δούμε τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και αν χρειάζεται κάποιες αλλαγές».

Keywords
Τυχαία Θέματα