Την Πέμπτη στην Ολομέλεια το μνημονιακό νομοσχέδιο για το Συνεργατισμό

16:18 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την Πέμπτη θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το μνημονιακό νομοσχέδιο για το Συνεργατισμό.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι μνημονιακό νομοθέτημα και θα παρέχει τη δυνατότητα στο Συνεργατισμό να αντλήσει κεφάλαια μέσω έκδοσης «μετοχών Β» και από τα μέλη του, αλλά και από τον κάθε Κύπριο πολίτη ή οποιονδήποτε

άλλο θέλει να επενδύσει στο Συνεργατισμό.
Πρόκειται, είπε, για κατ’ επείγον νομοθέτημα το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Ανέφερε ότι οι «μετοχές Β» θα εκδοθούν από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και ο οποιοσδήποτε θα έχει τη δυνατότητα να τις αγοράσει, ενώ τα χαρακτηριστικά αυτών των μετοχών θα καθοριστούν μέσα από προκήρυξη που θα συνταχθεί από τον Συνεργατισμό σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου και θα δημοσιοποιηθούν πριν από την έκδοση τους.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες πρέπει να θωρακιστεί και να στηριχτεί ο Συνεργατισμός.
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα μελετήσει το νομοσχέδιο την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και θα τοποθετηθεί ενώπιον της Ολομέλειας. «Αρχικά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε θετικοί», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της άντλησης κεφαλαίων από το Συνεργατισμό, θα συνυπολογιστούν, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μαζί με την Τρόικα και την ΚΤ, όπου θα εξεταστούν και οι όροι που θα διέπουν την αγορά μετοχών Β.
«Δεν είναι ενώπιον μας αυτά τα στοιχεία. Αν περάσει το νομοσχέδιο θα μπορεί στη συνέχεια ο Συνεργατισμός να καταλήξει σε αυτά τα σημεία και να τα ανακοινώσει στον κόσμο, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα αγοράς αυτών των μετοχών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι δεδομένου του ότι σήμερα από τα 92 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα κάποια είναι περιορισμένης ευθύνης και κάποια απεριόριστης ευθύνης, «εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε με αυτή την τροποποίηση του νόμου είναι να δημιουργηθούν και να γίνουν όλα τα συνεργατικά περιορισμένης ευθύνης ώστε να μπορούν να εκδίδουν ταυτόχρονα και μετοχές κατηγορίας Β». Εξήγησε ότι «αυτό είναι ένα μνημονιακό νομοσχέδιο που έχει επιβάλει η Τρόικα στον Συνεργατισμό» και πως «είναι πολύ καλά γνωστό ότι από τα 2,5 δις. ευρώ που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το δάνειο της Τρόικας, το 1,2 δις. ευρώ θα είναι για το Συνεργατισμό».
Άρα, πρόσθεσε, ο «Συνεργατισμός θα προσπαθήσει με αυτή την τροποποίηση να καλύψει πρώτα απ ‘ όλα όσο μπορεί και είναι δυνατόν μέρος του 1,2 δις ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα το πάρει από το δάνειο το οποίο θα κάνει η Τρόικα προς την Κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα