Υπ. Υγείας: Όχι αδήριτη ανάγκη τα ακτινοθεραπευτικά και αναστέλλονται λόγω κρίσης

16:24 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων στα δημόσια νοσηλευτήρια μετατίθεται λόγω των δυσχερών οικονομικών του κράτους, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, δηλώνοντας ότι θα ήταν άδικο για τους Κύπριους ασθενείς που καλούνται να καταβάλουν τέλη να σπαταλούνται πόροι για τη δημιουργία κέντρων, όταν δεν ικανοποιούν αδήριτη ανάγκη.

Σε δήλωση του την Τρίτη, απαντώντας σε δηλώσεις που αφορούν τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, είπε πως ακτινοθεραπευτικό

κέντρο θα λειτουργήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο πανεπιστημιακής κλινικής, με τη μετατροπή του νοσοκομείου Λευκωσίας σε πανεπιστημιακό.

Ο Υπουργός Υγείας αρχικά επεσήμανε ότι για τη δημιουργία δύο ακτινοθεραπευτικών κέντρων απαιτείται συνολικό ποσό ύψους 22.700.000 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι πέραν τούτου, για τη λειτουργία τους απαιτείται ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα και τους περιορισμούς που υπάρχουν στην πρόσληψη του προσωπικού, την εκπαίδευση του προσωπικού, η άμεση υλοποίηση της απόφασης για ανέγερση ακτινοθεραπευτικών κέντρων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το ύψος της χορηγίας του κράτους προς το ογκολογικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η χορηγία πέραν της παροχής ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών περιλαμβάνει και ένα ευρύ φάσμα παροχής υπηρεσιών ογκολογίας, όπως νοσοκομειακή νοσηλεία, φαρμακευτική αγωγή και εξωτερικά ιατρεία.

Κατά τις διαβουλεύσεις που έγιναν με την Τρόικα ζητήθηκε όπως επικαιροποιηθούν οι μελέτες που αφορούν τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων, είπε στη συνέχεια τονίζοντας ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η λήψη της καλύτερης, υπό τις περιστάσεις απόφασης, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων ασθενών.

«Εν κατακλείδι θα τονίσω ότι η δημιουργία δημόσιων ακτινοθεραπευτικών κέντρων παραμένει στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης», ανέφερε, προσθέτοντας πως παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες το Υπουργείο Υγείας θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων καρκινοπαθών».

Ερωτηθείς εάν με τα οικονομικά δεδομένα μπορεί να εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία των ακτινοθεραπευτικών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στο παρόν στάδιο, είναι εάν καλύπτονται οι ανάγκες της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους καρκινοπαθείς αυτή τη στιγμή και εάν έχουμε την ανάγκη δημιουργίας νέας μονάδας επειδή υπάρχουν λίστες αναμονής.

Η απάντηση, είπε, είναι ότι δεν υπάρχουν λίστες και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου και δεν υπάρχει η αδήριτη ανάγκη για δημιουργία εδώ και τώρα ενός νέου κέντρου.

Ερωτηθείς τι γίνεται με τη δεδηλωμένη πολιτική για προώθηση της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υγείας και τις επιδιωκόμενες προς τούτο συνεργασίες με χώρες όπως το Ισραήλ, όταν μετατίθεται για το μέλλον η υλοποίηση αποφάσεων όπως τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά τη δημιουργία νέου ακτινοθεραπευτικού εστιαζόταν αρχικά στη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στην περιοχή Λεμεσού προς εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού.

Προσθέτοντας ότι είναι γνωστές οι διαδικασίες που άρχισαν και γνωστά τα γεγονότα που οδήγησαν από το 2008 στην ακύρωση των διαδικασιών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η αναγκαιότητα.

Με τα οικονομικά δεδομένα, τα χρήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο θα ήταν υπερβολή να δημιουργήσουμε εδώ και τώρα ακτινοθεραπευτικά, είπε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι θα αποκαλύψει πως με τη συμφωνία που συνομολογήθηκε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δημιουργία ιατρικής σχολής και μετατροπής του νοσοκομείου Λευκωσίας σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει ένα τέτοιο κέντρο υπό την αιγίδα της πανεπιστημιακής πλέον κλινικής και θα παρέχει αυτές τις εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες.

«Δεν διαγράφουμε τις ανάγκες, τις μεταθέτουμε και αυτή είναι η βασική σημασία», είπε τονίζοντας «ακόμα περισσότερο», πως «δεν είναι δίκαιο αυτή τη στιγμή να επιβάλλουμε τέλη στον Κύπριο ασθενή και σε πολλές από τις ομάδες του πληθυσμού και τις εξειδικευμένες ασθένειες και ταυτόχρονα να σπαταλούμε πόρους που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή για να δημιουργούμε νέες μονάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα