Υπ. Γεωργίας : Απάντηση αναφορικά με την αλιεία καρχαριών

15:14 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει πως η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας εμπίπτει η διαχείριση των καρχαριών, περιλαμβάνει πρόνοιες για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των καρχαριών και σαλαχιών.

Σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο σε σχέση με την αλιεία καρχαριών, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως «ένας από τους κανονισμούς αυτούς είναι ο κανονισμός που αφορά στις αλιευτικές δυνατότητες, ο οποίος εκδίδεται κάθε χρόνο και απαγορεύει την αλιεία ή και διατήρηση στο σκάφος και εκφόρτωση ορισμένων ειδών».

Όπως προσθέτει «τα μεσογειακά είδη, για τα οποία υπάρχουν απαγορεύσεις, είναι οι αλουπόσκυλοι του γένους Alopias spp., η ζύγαινα της οικογένειας Sphyrnidae, ο καρχαρίας προσκυνητής (Cetorhinusmaximus), o λευκός καρχαρίας (Carcharodoncarcharias), ο καρχαρίας λάμνα ή τουνόσκυλος (Lamnanasus) και η ρίνα (Squatinasquatina)».

«Από αυτά τα είδη οι κοινοί στην Κύπρο είναι οι αλουπόσκυλοι, οι οποίοι είναι πελαγικοί. Όλες οι πρόνοιες που αφορούν περιορισμούς στην αλιεία καρχαριών (και σαλαχιών) συμπεριλαμβάνονται στους όρους των επαγγελματικών αδειών αλιείας που εκδίδει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ)», γράφει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, προσθέτει πως «στο πλαίσιο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την απειλούμενη αυτή ομάδα και ακολουθώντας την προληπτική προσέγγιση, στις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας για το έτος 2012 περιλαμβάνεται όρος που απαγορεύει την αλιεία, διατήρηση στο σκάφος και εκφόρτωση όλων των ειδών καρχαριών και σαλαχιών».

Συνεχίζει αναφέροντας πως «με βάση τον Κανονισμό 17 2(β) των περί Αλιείας Κανονισμών 1990-2012 απαιτείται η εκ των προτέρων εξασφάλιση γραπτής άδειας από τον Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στο πλαίσιο επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας».

Συνεπώς, σημειώνει, υπογραμμίζεται προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ερασιτεχνική αλιεία καρχαριών στο πλαίσιο επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας χωρίς την απαιτούμενη άδεια απαγορεύεται και οι παραβάτες θα διώκονται.

Όσον αφορά στις καταγγελίες για παράνομη αλιεία καρχαριών στην Κύπρο που δημοσιεύονται στον Τύπο, αναφέρει πως «το ΤΑΘΕ ανέλαβε τη διερεύνησή τους και σε περίπτωση που στοιχειοθετηθούν θα προχωρήσει σε αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα