Έγκριση του πακέτου διάσωσης της Ισπανίας από τη Βουλή της Φινλανδίας

15:07 20/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μετά από έντονη συζήτηση η Βουλή της Φινλανδίας ενέκρινε την Παρασκευή το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων από την Ισπανία σε αντάλλαγμα της φινλανδικής συμμετοχής στη διάσωση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμμετοχή της Φινλανδίας εγκρίθηκε

με 109 ψήφους υπέρ, 73 κατά με τους υπόλοιπους εκ των 200 συνολικά Βουλευτών να απέχουν.

Η ψηφοφορία τέθηκε επειγόντως καθώς η Μαδρίτη ελπίζει να υπογράψει την επίσημη συμφωνία με τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την Παρασκευή.

Η Βουλή της Φινλανδίας ενέκρινε επίσης μια επίμαχη συμφωνία που έγινε με την Ισπανία την Τρίτη σύμφωνα με την οποία η Μαδρίτη θα παρέχει εγγυήσεις στην Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης, το οποίο έχει ως στόχο να εμποδίσει τον καταποντισμό ολόκληρης της ισπανικής οικονομίας.

Η Φινλανδία, μια από τις λίγες χώρες τις ΕΕ που έχει ακόμη αξιολόγηση ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους, έχει εδώ και καιρό εκφράσει σκληρή θέση για τα πακέτα διάσωσης, αφού πρώτα ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα και τώρα από την Ισπανία σε ανταλλαγή για τη ζωτικής σημασίας βοήθεια που θα προσφέρει.

Το μερίδιο της χώρας στο πακέτο διάσωσης που θα λάβει η Ισπανία ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις να τίθενται σε ύψος 769 εκ. ευρώ που θα πληρωθούν τοις μετρητοίς σταδιακά.

Η Βουλή συνεδρίασε την Πέμπτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών από το 1962 με τους βουλευτές των μοναδικών δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να απαιτούν να διεξαχθεί ψήφος μη εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση λόγω της σύναψης της συμφωνίας για τις εγγυήσεις.

Ωστόσο, την Παρασκευή η Βουλή, στην οποία η ευρεία Κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Πρωθυπουργού Jyrki Katainen έχει σταθερή πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση διενέργειας ψήφου μη εμπιστοσύνης.

«Το αποτέλεσμα 109 – 73 της ψηφοφορίας σημαίνει ότι η Βουλή έδωσε στην Κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε η Βουλή την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα