Βολές Ερτούγκ στις Βρυξέλλες κατά της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ

14:32 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι στην ακρίβεια μια «ε/κ προεδρία» η οποία θα ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση των Ε/κ με αποτέλεσμα να μην έχουν θέληση για λύση του Κυπριακού, υποστήριξε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγκ.

Ο κ. Ερτούγκ μιλούσε στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος του European Policy Center.

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου

της ΕΕ, ο κ. Ερντούγκ την αποκάλεσε “ε/κ προεδρία” και υποστήριξε ότι οι Τ/κ δεν λαμβάνουν μέρος στις διεργασίες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στους Ε/κ. Είπε ακόμη ότι η Προεδρία θα ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση των Ε/κ στη διεθνή σκηνή γεγονός, που όπως ανέφερε, θα μειώσει την θέλησή τους για λύση του Κυπριακού.

Σε σχόλιο του κοινού ότι οι Τ/κ δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ αφού δεν είναι μέλη της δημόσιας υπηρεσίας και ισχυρίζονται ότι έχουν δικό τους κράτος και δικό τους δημόσιο τομέα, είπε ότι οι Τ/κ εκδιώχθηκαν από τη δημόσια υπηρεσία πριν χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι, είπε, «πρέπει να σταματήσουν να επιβραβεύουν τους Ε/κ για την αδιαλλαξία τους και να άρουν την απομόνωση των Τ/κ».
Εμφαση έδωσε στο θέμα των υδρογονανθράκων, συνδέοντάς το με το θέμα του άνοιγμα των Βαρωσίων.

Οπως ανέφερε, όταν πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε ότι πρέπει να ανοίξει η περίκλειστη πόλη, ο ίδιος του απάντησε ότι οι Τ/κ είναι έτοιμοι για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ζήτησε ανταλλάγματα από τους Ε/κ όπως συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων και συνεργασία για άρση του λεγόμενου εμπάργκο.

Κατηγόρησε τους Ε/κ ότι προσπαθούν μέσω των υδρογονανθράκων να μεταφέρουν το Μεσανατολικό στο κυπριακό πρόβλημα λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά».

Απέρριψε σχόλιο του κοινού ότι η Τουρκία εκτοξεύει απειλές κατά της Κύπρου για το θέμα των υδρογονανθράκων και είπε ότι αφού οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν τα οφέλη με τους Τ/κ, οι ίδιοι ξεκίνησαν μονομερώς δικές τους έρευνες.

Εάν μας επιτεθούν, είπε, τότε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

Σε σχόλιο ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν πολλοί έποικοι και πώς το βλέπουν αυτό οι Τ/κ, ο κ. Ερντούγκ αντικρούοντας την ερώτηση, είπε ότι και στην Λεμεσό υπάρχουν 40,000 Ρώσοι οι οποίοι κάνουν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλων ειδών εγκληματικές πράξεις, όπως ισχυρίστηκε.

Για αυτό, είπε, κάθε φορά που η Κύπρος έχει οικονομικά προβλήματα στρέφεται προς την Ρωσία αντί να στραφεί προς την ΕΕ.

Υπεραμύνθηκε επίσης της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, λέγοντας ότι και η Ελλάδα διατηρεί παρουσία στο νησί.

Ο κ. Ερντούγκ προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του Κυπριακού, δίδοντας έμφαση στον πρόσφατο γύρο συνομιλιών που άρχισε το 2008, λέγοντας ότι δυστυχώς οι προοπτικές για λύση δεν είναι ευοίωνες και ότι υπάρχει μια εξάντληση στο θέμα και ανάγκη για αλλαγές και εναλλακτικές λύσεις, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε διευκρίνιση της θέσης του.

Ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι η τ/κ πλευρά είναι εποικοδομητικές, χα

Keywords
Τυχαία Θέματα