Το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» απένειμε ο ΠτΔ στον Ανδρέα Μαυρογιάννη

23:14 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με το βραβείο πρωτοποριακής δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης», για το έτος 2012, βραβεύτηκε απόψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέας Μαυρογιάννης, για την προσφορά του, ως Υφυπουργός Προεδρίας, στη συντονισμένη διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό από το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Κέντρο Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Λεμεσού.

Το βραβείο απένειμε στον κ.Μαυρογιάννη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ για το σκεπτικό της βράβευσης μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του βραβείου, Ξένιος Ξενόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η αξιολόγηση και επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν σχετικά εύκολη.

«Πλούσια διπλωματική δράση από διάφορες θέσεις, επιτελική δράση, ακαδημαϊκή μόρφωση και αποκορύφωμα μιας συνεχιζόμενης πορείας, η ανάληψη της ευθύνης για την προετοιμασία, την εποπτεία και την υλοποίηση πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ», ανέφερε για τον κ.Μαυρογιάννη ο Πρόεδρος της Επιτροπής του βραβείου.

Σημείωσε δε πως «με την καταξιωμένη συμβολή του στην οργάνωση και διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου, το β’ εξάμηνο του 2012, τίμησε τη πατρίδα μας και απέδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να ξεχωρίσει, φτάνει να δουλέψει σκληρά, με έγκαιρο προγραμματισμό και γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος».

Αναφορά στο βραβείο και στο έργο του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη έκανε ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Κυριάκος Πιερίδης, ο οποίος είπε πως η Κύπρος, χάρις τη στρατηγική του Ελσίνκι που ο Γιάννος Κρανιδιώτης χάραξε, είχε κλειδώσει την ένταξή της με το σύνολο της επικράτειάς της, είχε ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πίεζαν την Τουρκία για λύση και τους τουρκοκυπρίους στους δρόμους που ήθελαν επανένωση.

Βαθιά συγκινημένος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε στην αντιφώνηση του, πως ο ίδιος αποδέχεται αυτή την τιμή σεμνά και ταπεινά, «με πλήρη συναίσθηση της αξίας και της πολύτιμης παρακαταθήκης που καλλιεργεί αυτό το βραβείο».

«Μέσα από μια μυστική αλληλουχία αναδεικνύει τον άρρηκτο δεσμό μας με το έργο και τον οραματισμό του Γιάννου Κρανιδιώτη, που είχα κι εγώ την τιμή να γνωρίσω καλά, να συνεργαστώ στενά, να νιώσω περήφανος για την προσφορά του, να κλάψω για τον αδόκητο χαμό του, να εμπνευστώ από το παράδειγμα του, να νιώσω βαθύτερα το οφειλόμενο χρέος προς τον τόπο μας, που εκπληρώνεται εν μέρει έστω, μέσα από την ένταξη και την καταξίωση μας στην ΕΕ και που η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου ήρθε να επιστεγάσει φυσιολογικά και αρμονικά», συμπλήρωσε.

Ο κ.Μαυρογιάννης αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένεια του και εξέφρασε την ελπίδα όπως η σημερινή αδικία που σήμερα ο κυπριακός λαός νιώθει από τις εξελίξεις, «να μετουσιωθεί σε ισχυρή βούληση, να δώσουμε ένα ελκυστικότερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στις επόμενες γενιές».

Της τελετής βράβευσης ακολούθησε δημόσια συζήτηση με θέμα «Οι σχέσεις Κύπρου – ΕΕ σε μετάβαση. Σχεδιάζοντας ξανά την ευρωπαϊκή μας πορεία», με παρεμβάσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Τάσο Γεωργίου, τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, τον τιμώμενο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέα Μαυρογιάννη και την Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα