Διεθνής Αμνηστία για εγκλήματα Φράνκο

Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα το καθεστώς «ατιμωρησίας» που κυριαρχεί στην Ισπανία όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και στην περίοδο του Φρανκισμού, επισημαίνοντας πως τα δικαστήρια θέτουν στο αρχείο με «γενικευμένο τρόπο» τις αγωγές που κατατίθενται από τις οικογένειες των θυμάτων εκείνης της εποχής.

«Φαίνεταιπως τα δημόσια όργανα εξουσίας επιχειρούν να εξασφαλίσουν ατιμωρησία»,επισήμανε

σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ο Εστέμπαν Μπελτράν, πρόεδροςτου ισπανικού βραχίονα της ΜΚΟ αυτής.

«Ηδικαστική εξουσία θέτει στο αρχείο κατά γενικευμένο τρόπο τις αγωγές που κατατίθενται», πρόσθεσε ο ίδιος κατά την παρουσίαση της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «ο καιρός περνά, η ατιμωρησία μένει».

Ηισπανική δικαιοσύνη έχει διαβιβάσει 47 αγωγές σε περιφερειακά δικαστήρια, με τουλάχιστον 38 εξ αυτών να έχουν τεθεί έκτοτε στο αρχείο,σύμφωνα με την Αμνηστία, είτε διότι οι δικαστές έκριναν πως τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί, είτε διότι καλύπτονταν από τον νόμο περί αμνηστίας, ή διότι οι φερόμενοι ως δράστες τους είχαν αποβιώσει.

Ηοργάνωση διαπιστώνει πως δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση στα ερωτήματα που έχει υποβάλλει για πληροφορίες σχετικά με την έκβαση των άλλων εννέαυποθέσεων.

«Η Ισπανία δεν ερευνά και δεν συνεργάζεται πλέον με έρευνες που έχουν δρομολογηθεί σε άλλες χώρες», επεσήμανε ο Μπελτράν.

Οίδιος υπογράμμισε πως τον Μάιο, η ισπανική κυβέρνηση είχε παρεμποδίσει πολλά θύματα του Φρανκισμού, ηλικιωμένα πρόσωπα στο σύνολό τους, να καταθέσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης στη διάρκεια μίας ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Αργεντινής, που ερευνούσε εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί εκείνην την εποχή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα