ΣτΕ: Ναι στο κλείσιμο, όχι στο «μαύρο»

Τηνεπαναλειτουργία της ΕΡΤ με προσωρινήδιαταγή αποφάσισε πριν από λίγο τοΣυμβούλιο της Επικρατείας, βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος. Η απόφασηείναι άμεσα εκτελεστή ωστόσο είναιπροσωρινή έως ότου συγκροτηθεί ο νεόςραδιοτηλεοπτικός φορέας. Μετην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν αναστέλλεται το κλείσιμο της ΕΡΤ,αλλά αφορά το σκέλος που σχετίζεται

μετην διακοπή λειτουργίας και τις ανενεργέςσυχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασηςκαι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας πουθα εκπέμψει δεν θα είναι η ΕΡΤ πουγνωρίζαμε, διευκρινίζουν κυβερνητικέςπηγές μετά την απόφαση του ανωτάτουδικαστηρίου.

Η απόφαση του ΣτΕ αναστέλλει την παύση λειτουργίας της ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου οργανισμού και αναθέτει στους αρμόδιους υπουργούς Κεδίκογλου και Στουρνάρα να διασφαλίσουν τη λειτουργία της.

Παράλληλα, η απόφαση μπαίνει και στο εργασιακό κομμάτι της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων και νααποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβριο.

Διευκρινήσεις από ΣτΕ

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί την ΕΡΤ, παρείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κ. Μενουδάκος.

Σύμφωναμε αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Οδιαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει ηαπό 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Αντίθετα,η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Όπωςέγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου

Keywords
Τυχαία Θέματα