Τις θέσεις της Λευκωσίας ανέπτυξε ο ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο της ΕΕ

19:53 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις θέσεις της Κύπρου για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, και τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία, ανέπτυξε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών

Ιωάννης Κασουλίδης.

Αναφορικά με τη Ρωσία, το Συμβούλιο έκανε ένα γενικό απολογισμό των στρατηγικών σχέσεων της ΕΕ με τη χώρα, καθότι η Ρωσία θεσμικά αποτελεί ένα εκ των δέκα στρατηγικών εταίρων της Ένωσης. Αναφέρεται επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή τη βδομάδα, η δε συζήτηση γίνεται και υπό το φως της επικείμενης συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ υπό τον Πρόεδρο Μπαρόζο με ανώτατη αντιπροσωπεία της Ρωσίας υπό τον Πρωθυπουργό Μετβέντιεφ, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί ευρύ φάσμα θεμάτων με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της Ρωσίας ως στρατηγικού εταίρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εταιρική σχέση δημιουργεί δυναμική για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών σε διάφορους τομείς. Επί τούτου, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεωρημένης Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μιας εποικοδομητικής προσέγγισης εκ μέρους της ΕΕ, στο διάλογο με τη ρωσική πλευρά.

Στη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις σε χώρες στη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα σε Αίγυπτο και Τυνησία και να στηρίξει τις εν λόγω χώρες, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η δημοκρατία δεν συνίσταται μόνο στη διενέργεια εκλογών, αλλά σημαίνει επίτευξη κοινωνικής ομοφωνίας, συμφιλίωση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει την εμπλοκή της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, είπε.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι επείγει η ανάγκη οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ, ενώ σε ό,τι αφορά τη Λιβύη καλωσόρισε την ανάπτυξη μη στρατιωτικής αποστολής ΚΠΑΑ για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της χώρας,

Keywords
Τυχαία Θέματα