Τις απειλές της Τουρκίας σε εταιρείες για το ΦΑ προβάλλει ο τουρκικός Τύπος

17:06 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις επιστολές που έστειλε η Τουρκία σε διεθνείς εταιρείες προειδοποιώντας ότι θα μπουν στη «μαύρη λίστα» της Τουρκίας αν συνεργαστούν με την Κύπρο στο θέμα του φυσικού αερίου προβάλλει ο τουρκικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Hurriyet» και κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η επιστολή που έγινε αιτία για υποχώρηση» γράφει ότι η Τουρκία απέστειλε στις διεθνείς εταιρείες που συνεργάζονται με την Κύπρο

στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου επιστολές διαμαρτυρίας.

Αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ προειδοποίησε ότι οι εταιρείες αυτές θα εισαχθούν στη «μαύρη λίστα» της Τουρκίας και ότι έπειτα από τις επιστολές διαμαρτυρίας που απέστειλε στις εταιρείες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάποιες εταιρείες αναθεώρησαν την απόφασή τους και αποσύρθηκαν από το διαγωνισμό για τη συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», στην επιστολή προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «η μονομερής απόφαση των Ε/κ για έρευνες παραβιάζει τα δικαιώματα των Τ/κ, οι οποίοι ως συνιδιοκτήτες των φυσικών πηγών της υφαλοκρηπίδας του νησιού έχουν ίσα δικαιώματα σε αυτές».

Προστίθεται ότι η εμπλοκή των εταιρειών στις δήθεν μονομερείς και προκλητικές ενέργειες των Ε/κ θεωρείται απαράδεκτη τόσο από την Τουρκία όσο και από το ψευδοκράτος.

Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι πριν την αποστολή της επιστολής, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου είχαν προειδοποιήσει ότι θα επανεξετάσουν τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία με τις εταιρείες εκείνες που θα συνεργαστούν με τους Ε/κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα