Την αναπομπή νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησε η Επ. Νομικών

17:52 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου για παράταση ακόμη ενός χρόνου του καταλόγου διοριστέων στην Αστυνομία και κυρίως για τους ειδικούς Αστυνομικούς που πέτυχαν στις εξετάσεις του 2011, αλλά και επέκταση του καταλόγου για δύο χρόνια για όσους επιτύχουν στις εξετάσεις, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Ιωνάς Νικολάου είπε ότι με την αναπομπή,

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγείρει τρία ζητήματα, για τα οποία η Νομική Υπηρεσία προσπάθησε -να εξηγήσει στην Επιτροπή- μέσα από αποφάσεις του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Την ίδια ώρα και στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν αποφάσεις του δικαστηρίου, που κατά την άποψη μας, είναι και πιο συγκεκριμένες και απαντούν τα ερωτήματα τα οποία τίθενται, ακριβώς από την εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή την οποία υποστηρίζεται με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τον νόμο, τον οποίο έχουμε ψηφίσει, δεν υπάρχουν οποιαδήποτε συνταγματικά κολλήματα. Εάν υπάρχουν οποιοιδήποτε πολιτικοί λόγοι, αυτό είναι άλλο ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να συμπεριλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αναπομπή του», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε η Βουλή να επανεξετάσει το θέμα.

«Απλώς, περιορίστηκε η αναπομπή σε θέματα συνταγματικότητας και αρμοδιότητας Βουλής και εκτελεστικής εξουσίας. Οι αποφάσεις αυτές έχουν μοιραστεί, τόσο στον Υπουργό, όσο και στην Νομική Υπηρεσία για να τις μελετήσουν και έχουμε την ελπίδα ότι όταν θα τις μελετήσουν δεν θα επιμένουν, μετά την τυχών επαναψήφιση της νομοθεσίας από την Ολομέλεια, για να κάνουν αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η δική μας παράκληση είναι να μην επιμένουν. Αυτή η πρόταση νόμου έρχεται να ρυθμίσει ένα ζήτημα το οποίο και στο παρελθόν έχει γίνει, σε άλλες διαδικασίες, όπως η περίπτωση, για παράδειγμα, του πίνακα της παράτασης της αναβολής των εξετάσεων για σκοπούς καταρτισμού του πίνακα των εκτάκτων», συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή Νομικών, συνέχισε, θα εξετάσει το θέμα της Μεννόγειας.

«Πρόθεση των εισηγητών της πρότασης νόμου για το θέμα της Μενόγειας είναι να δώσουμε την δυνατότητα στην εκτελεστική εξουσία, στην Κυβέρνηση, να αποφασίσει εάν θα επιλέξει την παραχώρηση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων της Μεννόγειας σε ιδιωτικά γραφεία ασφάλειας ή αν θα επιλέξει να προσλάβει ειδικούς αστυφύλακες. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι προσφορές θα είναι δημόσιες. Γι΄ αυτές θα κληθούν εταιρείες και από το εξωτερικό να υποβάλουν προσφορές οι οποίες έχουν ανάλογη πείρα. Δεν θα περιοριστούν μόνο στις εταιρείες, οι οποίες είναι στην Κύπρο και συνεπεία τούτου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει αριθμός εταιρειών, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να παράσχουν αυτές τις υπηρεσίες», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτή η δυνατότητα μελετήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο όταν υπέβαλε το αρχικό νομοσχέδιο με το οποίο εισηγείτο την

Keywords
Τυχαία Θέματα