Štefan Füle: Είναι δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ

20:05 12/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Είναι δικαίωμα της Κύπρου και κάθε κράτους μέλους να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν χωρούν απειλές και χρήση στρατιωτικής βίας, οι οποίες αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Η τοποθέτηση αυτή του Τσέχου Επίτροπου έγινε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπου παρουσίασε τις ετήσιες εκθέσεις προόδου των διαπραγματεύσεων των υποψηφίων

για ένταξη χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φούλε αφού υπενθύμισε ότι πριν από μερικές βδομάδες η κυπριακή Κυβέρνηση ξεκίνησε γεωτρήσεις σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να συνάπτει διμερείς συμβατικές συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σεβόμενη το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν χωρούν απειλές, πηγές έντασης και γενικά δράσεις που θα αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών», ούτε «υπάρχει χώρος για απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας».

Εχουμε διευκρινίσει ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ηρεμήσουμε τα πνεύματα, συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν σε συνολικό διάλογο διευθέτησης των διαφορών, προσθέτοντας ότι σ’ αυτήν φάση έντασης, οι δυο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν κατ’ αρχήν στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και πριν την ανάληψη της προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, είπε ότι αυτές δεν έχουν προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο. «Και οι δύο πλευρές είναι απογοητευμένες, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ανανεωθεί ο δεσμός με ένα νέα θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκία», τόνισε.

Ο κ. Φούλε αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την τελωνειακή ένωση, αλλά και το θέμα των θεωρήσεων (βίζα), επισημαίνοντας ότι στο θέμα των θεωρήσεων όσο και στο θέμα της εφαρμογής του Συμφωνίας του Σένγκεν η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μαλμστρομ βρίσκεται σε συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Συνέδεσε δε το θέμα των θεωρήσεων μεγαλύτερης διάρκεια σε Τούρκους υπηκόους και φοιτητές με την εφαρμογή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία όπως είπε, καθυστερεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα