Ταμεία προνοίας και συντάξεων στο επίκεντρο συνάντησης ΕΤΥΚ-Λιλλήκα

15:29 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το επίμαχο θέμα της διασφάλισης των ταμείων προνοίας και συντάξεων των τραπεζικών υπαλλήλων ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της ΕΤΥΚ με τον Γιώργο Λιλλήκα στα γραφεία της Ένωσης το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έγινε εκτενής ενημέρωση από την ΕΤΥΚ για τις προτάσεις και εισηγήσεις της στο ζήτημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Ανέφερε ότι και ο ίδιος θεωρεί πως τα ταμεία είναι ιερά και θα πρέπει να διαφυλαχθούν από την όποια αφομοίωσή τους και για όσα ήταν στη Λαϊκή αλλά

και για αυτά που ανήκουν στην Τράπεζα Κύπρου δεν πρέπει να υπάρξει ζήτημα κουρέματος.

“Ειναι δεδουλευμένα των εργαζομένων και ως τέτοια πρέπει να προστατευτούν απόλυτα”, είπε. Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τα ερύτερα ζητήματα και τα προβλήματα που θα εγερθούν από την εφαρμογή του μνημονίου και η δική μας η θέση είναι ότι θα πρέπει να βρούμε λύσεις έξω από τη λογική της Τρόικας και εκτός μνημονίου”, ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι έχει τις δυνατότητες η Κυπριακή Δημοκρατία να ικανοποιήσει τις ανάγκες της χωρίς να υπογράψει το μνημόνιο το οποίο θα επιφέρει πολλά προβλήματα και θα οδηγήσει την οικονομία σε βαθύτερη κρίση.

Είπε ότι θα ακολουθήσει σειρά νέων πακέτων μέτρων με περισσότερες αποκοπές μισθών και επιδομάτων και με μεγαλύτερες φορολογίες. Κάλεσε ακόμη τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους στις τράπεζες το απόγευμα έξω από τη Βουλή για την προστασία των ταμείων προνοίας και την εξεύρεση λύσεων εκτός Τρόικας.

Ο κ. Λιλλήκας απαντώνας σε ερώτηση είπε ότι λύσεις πάντα υπάρχουν και ότι εάν κινηθούμε εκτός λογικής μνημονίου και το απορρίψουμε, τότε μπορούμε να πετύχουμε τις κεφαλαιουχικές μας ανάγκες από εσωτερικά μέσα ή με την αξιοποίηση και του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι ακόμη και με τη λογική του κουρέματος των καταθέσεων, αν επεκτεινόταν σε άλλες τράπεζες , ή με τον εσωτερικό δανεισμό ή με το ταμείο αλληλεγγύης , μπορούσαν να εξευρεθούν λύσεις. Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει προτάσεις στα χέρια της και για προπώληση φυσικού αερίου και μπορεί να εξεύρει λύσεις εκτός μνημονίου.

Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Λιλλήκα για τις εξελίξεις που είναι όπως είπε συνυφασμένες με το μνημόνιο και τις συνέπειές του. Είπε ότι το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των ταμείων προνοίας ειναι βασικό για τους τραπεζικούς υπαλλήλους και πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι δεν πρέπει να απολυθούν αλλά να οδηγηθούν εθελοντικά στην αφυπηρέτηση. Για τα ταμεία προνοίας είπε ότι είναι πολύ εύκολο ακόμη και εντός του μνημονίου αυτά να διασφαλιστούν.

Μίλησε για κατάφωρη αδικία και πρόσθεσε ότι έπρεπε να περάσει και στους τραπεζικούς, ανάλογα με τη πίστωση στο λογαριασμό τους, η απαλλαγή στις πρώτες 100,000 ευρώ.

Ο κ. Χατζηκωστής πρόσθεσε ότι θεωρείται όλο το ποσό ενιαίο και αυτό είναι τεράστια αδικία για τους υπαλλήλους και αν ο καθένας από τους υπαλλήλους-2,300 στην Λαϊκή και 3,500 στη Τράπεζα Κύπρου-είχε το δικαίωμα να απαλλάξει τις 100, 000 σχεδόν το σύνολο του ποσού θα εξασφαλιζόταν, και χωρίς να μιλάμε για τα δάνεια για τα οποία θα έπρεπε να είχε γίνει συμψηφισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα