Συνάντηση Χριστόφια – Μπαρόζο – Ρομπέι –Σουλτς για το ΠΔΠ

13:28 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση, υπό την μορφή γεύματος εργασίας, θα έχει σε λίγο (13:00 τοπική) στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας πάνω στον επόμενο προϋπολογισμό της Ενωσης.

Στη συνάντηση, όπως δήλωσε χθες η Εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, δεν αναμένεται να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Η επίτευξη συμφωνίας πάνω στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ενωσης για την περίοδο 2014 – 2020 αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας.

Η Κομισιόν υπέβαλε την πρότασή της για το ΠΔΠ τον Ιούνιο του 2011. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών πάνω στο ΠΔΠ σε συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ρόλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου είναι να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και να διαπραγματευτεί με το Ευρωκοινοβούλιο. Το έργο της Προεδρίας είναι πολύ σημαντικό καθώς ο χρόνος πιέζει.

Στόχος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, είναι όπως το ΠΔΠ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετηθεί πριν το τέλος του 2012, δηλαδή στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας του θέματος είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΕΣ συγκάλεσε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 22 και 23 Νοεμβρίου με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το ΠΔΠ με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο διήμερο αυτό.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Κομισιόν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται στη βάση του άρθρου 324 της Συνθήκης για λόγους συντονισμού τους σε ό,τι αφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ 2014-2020.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του εν λόγω άρθρου της Συνθήκης, οι συντονιστικές αυτές συναντήσεις συγκαλούνται κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα