Ενοποίηση δήμων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

12:56 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη δημιουργία μικρού αριθμού δήμων, ένα σε κάθε επαρχία, με αντιπροσωπευτικότητα των περιοχών που θα περιλαμβάνονται, προτείνει το Κ.Σ ΕΔΕΚ, εξαιτίας και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι της Κύπρου.

«Το μικρό μέγεθος της πατρίδας μας δεν μπορεί να αντέξει άλλο τον σημερινό αριθμό δήμων και κοινοτήτων με τον πολύ μικρό αριθμό κατοίκων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Προσθέτει

ότι η δημιουργία μεγαλύτερων δήμων θα δώσει την δυνατότητα να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας με αποτέλεσμα να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα. Επίσης ότι θα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη αποκέντρωση και διοικητική και οικονομική, με την παραχώρηση εξουσιών που σήμερα έχει το κεντρικό κράτος  μέσα από μια εκσυγχρονισμένη και ενιαία νομοθεσία για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι με την υιοθέτηση της λύσης αυτής, θα γίνει κατορθωτό για πρώτη φορά να απεξαρτηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τον κλοιό του κεντρικού κράτους. Προσθέτει ότι η ενοποίηση των κοινοτήτων και των δήμων μιας περιφέρειας  με τον κεντρικό δήμο της περιοχής, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες με τουλάχιστον ένα εκπρόσωπο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κατοίκων και πέραν αυτού, θα ισχύει η αναλογικότητα του αριθμού των κατοίκων κάθε περιοχής.

Προτείνει επίσης όπως για την απαραίτητη ευελιξία στην λήψη αποφάσεων να δημιουργηθεί μικρή εκτελεστική επιτροπή η οποία μαζί με τον Δήμαρχο θα φροντίζουν για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος, να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία όπως και στο σημερινό σύστημα και να εισαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην περίπτωση που ένας δήμαρχος δεν θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία την πρώτη Κυριακή.

« Η δημιουργία ενός μόνο δήμου σε κάθε περιφέρεια, θα δώσει την δυνατότητα του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος ώστε το κεντρικό κράτος να απαλλαγεί από την ευθύνη της  φορολογίας των πολιτών για να μαζέψει χρήματα, τα οποία στην συνέχεια θα πρέπει να τα δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο δήμος θα φορτωθεί την ευθύνη να μαζεύει τα χρήματα τα οποία έχει ανάγκη για να λειτουργήσει αποτελεσματικά», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Συμπληρώνει ότι μια τέτοια αλλαγή θα υποχρεώσει τους δήμους σε μια πιο υπεύθυνη διαχείριση των πόρων γιατί θα φορτώνονται το πολιτικό κόστος των χρημάτων που οι ίδιοι θα μαζεύουν, σε αντίθεση με το σημερινό σύστημα όπου το πολιτικό κόστος το φορτώνεται  η κεντρική κυβέρνηση και οι δήμοι ξοδεύουν χωρίς στην ουσία να πονούν να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονται.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει επίσης ότι μια τέτοια ενοποίηση θα δώσει την δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό να ασχοληθεί με πτυχές που αφορούν τους πολίτες με τις οποίες τώρα λόγο του πολυκερματισμού  είναι αδύνατο να ασχοληθεί ή και εάν ασχολείται, αυτό γίνεται επιφα

Keywords
Τυχαία Θέματα