Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης

18:32 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μελέτη με αντικείμενο τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ρευμάτων διαφυγής (stray currents) του υπό κατασκευή Μετρό Θεσσαλονίκης ανέλαβε να εκπονήσει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι «η εκπόνηση της μελέτης που ανατέθηκε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνεργασία με την εταιρεία

ΕΛΕΜΚΟ ΑΒΕΕ, τελεί υπό την ευθύνη του Επίκουρου Καθηγητή Χαράλαμπου Α. Χαραλάμπους, ο οποίος επιμελείται του εν λόγω Εργαστηρίου».

Η έρευνά του τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της δυναμικής μοντελοποίησης των αλληλένδετων μηχανισμών ηλεκτρισμού και ηλεκτρολυτικής διάβρωσης κατά τη λειτουργία Μαζικών Συστημάτων Μεταφοράς – «Μετρό», υλοποιήθηκε με τη μορφή του λογισμικού εργαλείου «StrayCALC», το οποίο εκμεταλλεύεται εμπορικά η εταιρεία «Intertek CAPCIS U.K».

Το λογισμικό εργαλείο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε μελέτες που αφορούσαν στο σχεδιασμό υπόγειων και υπέργειων σιδηροδρομικών έργων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη είναι τα εξής: 13 σύγχρονοι σταθμοί με κεντρική αποβάθρα, 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό, συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού και δημιουργία αμαξοστάσιου έκτασης 50.000 τ.μ. στην περιοχή της Πυλαία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, η οποία έχει τη γενική εποπτεία του έργου, τον περασμένο Οκτώβριο, «τα έργα Μετρό, παγκόσμια, δύνανται να κατασκευασθούν από λίγες και άκρως εξειδικευμένες εταιρείες που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να συγκεράσουν τη λίαν απαιτητική κατασκευή σηράγγων, σταθμών και φρεάτων σε αστικό περιβάλλον με μηδενικές επιπτώσεις στα παρακείμενα κτίρια και υποδομές, με τον συνδυασμό 45 περίπου ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και με υπεραυτόματους συρμούς που οδηγούνται από κεντρικούς υπολογιστές, μεταφέροντας με ασφάλεια, αξιοπιστία και ακρίβεια δεκάδες χιλιάδες επιβάτες την ώρα».

Το γεγονός ότι οι χρηματοδότες έργων Μετρό εμπιστεύονται μόνο λίγες και εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητα και τις δυνατότητές τους να ολοκληρώσουν αυτά τα δύσκολα έργα, αναδεικνύει παράλληλα την υψηλή επιστημονική κατάρτιση του ακαδημαϊκού προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και την ικανότητά του να συνεισφέρει στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής κοινής ωφελείας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Αναζητήσεις
χρηματοδότες πανεπιστημίου πάφου
Τυχαία Θέματα