«Κακή βάση» το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

18:26 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σχολιάζοντας το απόγευμα το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης, έκανε λόγο για μια «κακή βάση» που θα οδηγήσει σε μια «κακή λύση» και ανέφερε ότι «υπάρχει χρόνος και περιθώριο αποτροπής της εξαιρετικά αρνητικής αυτής εξέλιξης, με την εγκατάλειψη της Κοινής Δήλωσης».

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΚΟ, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο

Νικόλας Παπαδόπουλος, επανέλαβε τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για υιοθέτηση «μιας ουσιαστικής, απλής και σημαντικά μικρότερης Κοινής Δήλωσης», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τη «Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου» η τουρκική πλευρά επιτυγχάνει τις περισσότερες από τις επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, το «κείμενο Συμφωνίας επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, είναι διάσπαρτο με εποικοδομητικές ασάφειες, αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το ‘έγγραφο Ντάουνερ’».

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους, επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας, παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ‘παρθενογένεση’, περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις της πλευράς σε σχέση με τη πτυχή της διακυβέρνησης, η οποία πρωτίστως ενδιαφέρει την τ/κ πλευρά και δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν πρωτίστως την ε/κ πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό».

«Με απλά λόγια, με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες διαχρονικές επιδιώξεις της και μάλιστα πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» ,,είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι άλλο ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων και άλλο υποχωρήσεις πριν τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ενδεχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς ξεκαθάρισμα της βάσης περιέχει κινδύνους. Όμως, ενδεχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων με μια κακή βάση, όπως αυτή, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια κακή λύση».

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη στήριξη του ΔΗΚΟ στην πρόταση για «’υιοθέτηση μιας ουσιαστικής, απλής και σημαντικά μικρότερης κοινής δήλωσης’, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 2 Ιανουαρίου 2014», προσθέτοντας ότι «η πρόταση αυτή είναι συμβατή με την προεκλογική προγραμματική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη στο Δημοκρατικό Κόμμα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει χρόνος και περιθώριο αποτροπής της εξαιρετικά αρνητικής αυτής εξέλιξης, με την εγκατάλειψη της Κοινής Δήλωσης».

Εγκατάλειψη, είπε, «που θα είναι αμελητέα μπροστά στα ανεξίτηλα σημάδια που θα αφήσει στο παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού ενδεχόμενη αποδοχή της».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΔΗΚΟ επανέλαβε τη διαφωνία του «με το περιεχόμενο της προτεινόμενης Συμφωνίας Αναστασιάδη – Έρογλου – γιατί στην πραγματικότητα περί συμφωνίας πρόκειται – η οποία μάλιστα, ως η τελευταία χρονικά, θα υπερισχύει των προηγούμενων συμφωνιών υψηλού επιπέδου».

Περαιτέρω, κατέθεσε «γραπτώς και με σαφήνεια» τις θέσεις του για την τακτική και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ε/κ πλευρά, προκειμένου να πετύχει λύση λειτουργική και βιώσιμη, που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ, να διασφαλίσει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και να σέβεται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα