Θετική θα είναι και η τρίτη αξιολόγηση, εκτιμά η Επ. Οικονομικών

17:29 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θετικά θα είναι τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, εκτιμούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Μάαρτεν Φέρβεϊ, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, που ηγείται του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συναντήθηκαν με την Επιτροπή Οικονομικών και συζήτησαν την πορεία της αξιολόγησης της οικονομίας σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.

Οι δανειστές ζήτησαν την υλοποίηση του προγράμματος εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, επέμεναν

στις ιδιωτικοποιήσεις και επαναβεβαίωσαν τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας το 2014 και το 2015, δηλαδή συρρίκνωση 4,8% και ανάπτυξη 0,9% αντίστοιχα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι θετική η αξιολόγηση. Μετά από αυτή την ενημέρωση που τύχαμε είναι πολύ καθαρό ότι η χώρας μας προχωρεί σωστά, δύσκολα μεν, αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, μειώνονται οι δυσκολίες, όμως ναι τα πράγματα είναι αρκετά θετικά και αυτό πρέπει να λεχθεί για να πιστωθεί στον κυπριακό λαό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης.

Δήλωσε ότι ήδη πολλοί στο εξωτερικό συζητούν για την Κύπρο, η οποία εφαρμόζει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με αρκετά θετικά αποτελέσματα.

«Πολλοί έχουν πει, και οι ίδιοι, (οι Τροϊκανοί) ότι αμφισβητούσαν ότι η Κύπρος θα μπορούσε σε ένα χρόνο να φτάσει εδώ που φτάνει, ότι είχαμε μπροστά μας το τσουνάμι που είχε δημιουργηθεί και πολύ λίγοι πίστευαν ότι η Κύπρος θα τα κατάφερνε», είπε ο κ. Βότσης.

Παράλληλα, όπως είπε, τα κόμματα εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, ιδιαίτερα για το ζήτημα των ημικρατικών, αλλά οι εκπρόσωποι της Τρόικα επέμειναν στις ιδιωτικοποιήσεις γιατί αυτό θα έχει αποτέλεσμα την εισροή κεφαλαίων στην αγορά, τη βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών αυτών, καθώς και τη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι είναι γνωστό πως κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει σωστά και με θετικό αποτέλεσμα το πρόγραμμα, ότι τα αποτελέσματα υπήρξαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Πρόσθεσε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία ήταν σαφώς μειωμένες και θα περιοριστούν κάτω από το 6% για το 2013 σε σχέση με 9%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι το γεγονός ότι σε διεθνή σεμινάρια επικαλούνται το παράδειγμα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την έγκαιρη και επιτυχή εφαρμογή ενός προγράμματος διόρθωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Συνεχίζοντας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να μιλούν για στρατηγική ανάπτυξης και ανέφερε ότι το καινούργιο στοιχείο είναι ότι γίνεται η διαπίστωση πως αφού έχουν αποκατασταθεί η μακροοικονομικές ισορροπίες και το τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε πορεία αναδιάταξης και εξυγίανσης, μπορεί να γίνεται λόγος για στρατηγική ανάπτυξης.

Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τα δεδομένα δημιουργούνται προσδοκίες ότι μπορούμε να διαψεύσουμε ευχάριστα τις προβλέψεις και η θετική μεγέθυνση της οικονομίας που αναμένεται από τον επόμενο χρόνο να ξεπεράσει το 1%.

Είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ έθεσε προς την αντιπροσωπεία της Τρόικας την άρση ή τη δραστική χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών, του χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη επιτάχυνσης της λειτουργίας ενός θεσμού χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης.

Ανέφερε πως «μας έχει λεχθεί» ότι είναι μεγάλης σημασίας η υιοθέτηση νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα, πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ έθεσε το αίτημα ότι πρέπει να αποφευχθούν με κάθε τρόπο μαζικές εκποιήσεις υποθηκευμένων περιουσιών, που θα αγγίξουν την οικογενειακή εστία.

Εξέφρασε την άποψη ότι και σε αυτό το θέμα μπορούμε να βρούμε λύση με σωστούς χειρισμούς και ανέφερε ότι τέθηκε επίσης το θέμα της προβληματικής ρευστότητας, των περιορισμών που υπάρχουν στην οικονομική δραστηριότητα και ακούσαμε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και με την Τρόικα ώστε να παρουσιαστεί και εφαρμοστεί πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων και αναπτυξιακής στρατηγικής.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου χαρακτήρισε «δογματική ιδεοληψία που δεν έχει τίποτα να κάνει με τεχνοκρατικά κριτήρια» την επιμονή των εκπροσώπων της Τρόικα στις ιδιωτικοποιήσεις.

Δήλωσε ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας παραμένει η έλλειψη παροχής πίστωσης εδώ και ένα χρόνο χωρίς να υπάρχει καμία διαφοροποίηση.

«Υπάρχουν τριάντα επιχειρηματίες που έχουν απ’ ό,τι φαίνεται πάρει δανεικά και αγύριστα έξι δισεκατομμύρια και αυτοί που τους τα έδωσαν, οι τράπεζες, δεν φαίνεται να τους ενοχλούν καθόλου. Όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, η οικονομία μας δεν μπορεί να ανακάμψει και θα οδηγηθεί πολύ σύντομα σε στασιμότητα», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι βλέπει θετικά τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας της πρώτης κατοικίας από εκποιήσεις σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόσθεσε ότι έθεσε προϋπόθεση ότι η προστασία αυτή δεν πρέπει να είναι καθολική, για να μην στέλνει το μήνυμα ότι κάποιος δεν πρέπει να αποπληρώσει το δάνειό του, αλλά να είναι στοχευμένη και να συνδέεται με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

«Έχουμε πολύ καλά μηνύματα για το πρόβλημα για την εκποίηση της πρώτης κατοικίας και εναπόκειται σε εμάς να αξιοποιήσουμε αυτά τα θετικά μηνύματα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα