Υπ. Εσωτερικών και ΑΚΕΛ συζήτησαν τοπική αυτοδιοίκηση

18:26 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τα αποτελέσματα της έρευνας των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, συζήτησαν σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Χάσικος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει συναίνεση για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πολίτη, και πρόσθεσε ότι Υπουργείο

Εσωτερικών και ΑΚΕΛ συμφωνούν στα σοβαρά ζητήματα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “είχαμε μιαν εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας των Βρετανών εμπειρογνωμόνων”.

“Η δική μας επιθυμία – και χαίρομαι γιατί υπάρχει θετική ανταπόκριση – είναι να αξιοποιηθούν τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, αυτή των Ελλαδιτών που έχει ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια, καθώς και εκείνη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων που θα ετοιμαστεί, αντιλαμβάνομαι, τον ερχόμενο Μάρτη”, είπε.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, “η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε η μεταρρύθμιση να γίνει με τρόπο συναινετικό”.

“Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στον τόπο και είναι σημαντικό ο εκσυγχρονισμός των διαφόρων θεσμών να γίνεται με όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο. Χαίρομαι γιατί φαίνεται ότι συμφωνούμε και σε αυτό το ζήτημα με το Υπουργείο Εσωτερικών”, είπε.

Ανέφερε ότι “έχουμε θέσεις, έχουμε απόψεις, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά έτσι ώστε από τη μια να εκσυγχρονιστούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, από την άλλη να περιορίσουν σημαντικά τα έξοδα λειτουργίας τα οποία έχουν, για να μπορέσουν να γίνουν βιώσιμοι και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους προς τους δημότες”.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι υπάρχει πάρα πολύ περιθώριο να υπάρξει συναίνεση και συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. Εμείς έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να μελετήσουμε όλες τις προτάσεις που υποβάλλονται. Ήδη έχουμε τις δικές μας θέσεις, αλλά θα τις εμπλουτίσουμε με τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών, και θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όταν το Υπουργείο μας καλέσει σε ένα διάλογο, και θα είμαστε όσο το δυνατόν εποικοδομητικοί και υπεύθυνοι, για να πετύχουμε τους στόχους που έχω αναφέρει”, είπε.

Ο κ. Χάσικος συμφώνησε με όσα ανέφερε ο κ. Κυπριανού και σημείωσε ότι “μόνο με συναίνεση όλων των πλευρών είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως προς όφελος του πολίτη”.

“Συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα”, είπε, προσθέτοντας ότι “στα μεγάλα και στα σοβαρά συμφωνούμε”.

Ο κ. Χάσικος διαβεβαίωσε ότι “οτιδήποτε από πλευράς υλικού έχουμε στη διάθεσή μας θα το δώσουμε στο ΑΚΕΛ έτσι ώστε, όταν θα είναι έτοιμο να μας υποβάλει τη δική του πρόταση, να έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα”.

“Ακολούθως θα προχωρήσουμε μαζί με τα άλλα κόμματα, συνεργαζόμενοι, αλλά κυρίως έχοντας κατά νου ότι μόνο με συναίνεση μπορούμε να φθάσουμε σε αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε το διάλογο πάρα πολύ σύντομα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων είπαμε και με τον Γενικό Γραμματέα ότι πρέπει να δώσουμε τον αναγκαίο χρόνο, δεν μας πιέζει κανένας, αλλά ούτε από την άλλη θα το αφήσουμε να πηγαίνει χωρίς περιορισμούς”.

Keywords
Τυχαία Θέματα