Στους 43 οι νεκροί στην Ουκρανία από το κύμα ψύχους

12:11 1/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Άλλοι 13 άνθρωποι υπέκυψαν από το ψύχος τις τελευταίες 24 ώρες στην Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 43 τον αριθμό τον νεκρών από το κύμα ψύχους που πλήττει αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Η Ουκρανία περνάει τον ψυχρότερο χειμώνα των τελευταίων έξι ετών. Στη διάρκεια της νύκτας οι θερμοκρασίες πέφτουν ως και στους 33 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως από τους 43 που υπέκυψαν τις πέντε τελευταίες ημέρες, 28 βρέθηκαν νεκροί στους δρόμους, 7 μέσα στα σπίτια τους και οκτώ υπέκυψαν ενώ δέχονταν

ιατρική βοήθεια.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άστεγοι που ζουν σε σκληρές συνθήκες το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, σύμφωνα με το υπουργείο. Εκατοντάδες άλλοι χρειάστηκε να νοσηλευθούν για κρυοπαγήματα, υποθερμία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το ψύχος. Αρκετές εκατοντάδες θερμαινόμενα αντίσκηνα έχουν στηθεί σ’ όλη τη χώρα για να παράσχουν καταφύγιο και τροφή σε άστεγους.

Επίσης, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη από το δριμύ ψύχος που πλήττει τη Σερβία. Στην πόλη Τόπολα ένας 72χρονος βρέθηκε παγωμένος στο χιόνι, κοντά στο σπίτι του και στο ορεινό χωριό Πρεβέτιτσα, στο δήμο Κουρσούμλια, βρέθηκε νεκρή 50χρονη γυναίκα που είχε πάει να βοηθήσει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι σε γειτονικό χωριό.

Στην κλινική ορθοπεδικής και τραυματολογίας στο νοσοκομείο του Κραγκούγεβατς τις τελευταίες μέρες μεταφέρθηκαν 80 άνθρωποι που τραυματίστηκαν από πτώση σε παγωμένα πεζοδρόμια.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται σήμερα στη χώρα κυμαίνονται από -24 βαθμούς Κελσίου έως -30 βαθμούς Κελσίου. Στο οροπέδιο Πέστερ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, το θερμόμετρο έδειξε -30 βαθμούς Κελσίου, στη Σιένιτσα στη δυτική Σερβία -26 βαθμούς Κελσίου, στο Κρούσεβατς και στην Πόζεγκα -22 βαθμούς και στο Βελιγράδι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους – 15.

Με -32,5 βαθμούς Κελσίου υποδέχθηκε το Φεβρουάριο η πόλη Ιντοσούρα Μπουζαουλούι στη Ρουμανία, καταγράφοντας τη χαμηλότερη για φέτος θερμοκρασία στη βαλκανική αυτή χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία εδάφους ήταν ακόμη χαμηλότερη, -34 βαθμούς. Η πτωτική τροχιά της θερμοκρασίας συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή ημέρα στην επαρχία Κοβάσνα της κεντρικής Ρουμανίας. Η χαμηλότερη θερμοκρασία στη Ρουμανία είχε καταγραφεί στις 24 Ιανουαρίου του 1942 και ήταν -38,5 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους επικρατεί στη Σλοβενία, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου σήμερα θα παραμείνουν κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων την ώρα και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης στην κοιλάδα Βίπαβα με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 500 νοικοκυριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα