Το φυσικό αέριο το θέμα του 8ου κύκλου στο Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

11:42 1/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρουσία πλήθους κόσμου και του Δημάρχου Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη συνεχίστηκε ο 8ος κύκλος διαλέξεων στο Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πάφου με την ομιλία του μεταδιδακτορικού ερευνητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χατζηστάσου και θέμα τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.

Αναλύοντας τις τρέχουσες καθώς και τις μελλοντικές ενεργειακές εξελίξεις, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο, ο εισηγητής απάντησε στοιχειώδη ερωτήματα που αφορούν την πρόσφατη ανακάλυψη στην Κυπριακή Αποκλειστική

Ζώνη (ΑΟΖ) κοιτάσματος φυσικού αέριου δυναμικότητας 7 τρις κυβικών ποδών.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πόσο σημαντική είναι (ή μπορεί να καταστεί) η Κύπρος από ενεργειακής απόψεως για την ΕΕ, αφού μπορεί να συνεισφέρει μέσω της διεύρυνσης της ποικιλομορφίας του ενεργειακού εφοδιασμού στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Αντιπαραθέτοντας τις περιπτώσεις του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε σχέση με το φυσικό αέριο σκιαγραφήθηκε η ορθολογιστική αξιοποίηση του Κυπριακού φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένου της εισαγωγής ΦΑ στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και βιομηχανικής και οικιακής χρήσης.

Ο Δρ Χατζηστάσου παρουσίασε μια σειρά από τεχνολογικά άλματα της βιομηχανίας πετρελαίου και εξήγησε τους λόγους που σήμερα επιτρέπουν τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κάτι που δεν ήταν εφικτό πριν 10 με 15 χρόνια.

Κλείνοντας ο ομιλητής τόνισε τις περιβαλλοντικές πτυχές αξιοποίησης υδρογονανθράκων και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας στα επόμενα βήματα και τη συνταγή μιας επιτυχημένης ενεργειακής πολιτικής. Η διαφάνεια, η αποσύζευξη της πολιτικής από τη διαχείριση υδρογονανθράκων και η αποτελεσματική επόπτευση είναι απαραίτητα συστατικά επιτυχίας, όπως διαφάνηκε στη διάλεξη.

Τα επόμενα βήματα εστιάστηκαν στη συνεργασία με το Ισραήλ, το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων τεμαχίων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως επίσης και την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12.

Το Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος 93.7 και υποστηρίζει η ΣΠΕ Γεροσκήπου & Ανατολικής Πάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα