Έντονη ανησυχία της ΣΕΚ για το ρεκόρ ανεργίας

11:42 1/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η ΣΕΚ για το ρεκόρ – ανεργίας που σημειώθηκε στην Κύπρο το 2011, η οποία τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε στο 9,3%, από 6,1% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η ΣΕΚ καλεί την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να συγκαλέσει τάχιστα την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για μια συνολική αξιολόγηση

της κατάστασης με στόχο τη χάραξη πολιτικών τιθάσευσης της ανεργίας.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, αναφέρεται, θα πρέπει να εξοικονομηθούν θέσεις εργασίας είτε από Κοινοτικούς είτε από αλλοδαπούς από τρίτες χώρες (εκεί όπου υπάρχει δυνατότητα), προς όφελος των Κυπρίων ανέργων οι οποίοι σπρώχνονται προς την ανεργία, γιατί οι αλλοδαποί και κοινοτικοί χρησιμοποιούνται, δυστυχώς, ως φθηνή εργατική δύναμη. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει προβληματισμός για το ύψος των ανειδίκευτων ανέργων που ανήλθαν το Δεκέμβρη στα 7.875 άτομα ή στο 24% της συνολικής ανεργίας.

Ζητά μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση των προσπαθειών υλοποίησης αναπτυξιακών έργων του δημοσίου, την απλοποίηση πολεοδομικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, την πάταξη της αδήλωτης απασχόλησης, και την εκπόνηση πολιτικών για μείωση επιτοκίων δανεισμού, η αύξηση των οποίων τορπιλίζει κάθε είδους ανάπτυξη.

Τέλος, η ΣΕΚ καλεί την εργοδοτική πλευρά να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και κοινωνική ευαισθησία και να εγκαταλείψει τη λογική των αδικαιολόγητων απολύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα