Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

19:17 7/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν στις 22 Οκτωβρίου σχετικά με το αν θα ανοίξει το κεφάλαιο της Περιφερειακής Πολιτικής για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πέτερ Στάνο ανέφερε ότι τα κράτη μέλη αποφασίζουν το άνοιγμα των κεφαλαίων, ενώ η συζήτηση για την Τουρκία θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στις 25 Ιουνίου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν στο άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου, ωστόσο παρέπεμψε τη λήψη της τελικής απόφασης για το Φθινόπωρο, ώστε να ληφθεί υπόψη η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία. Την αναβολή της λήψης απόφασης είχαν ζητήσει η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία εκφράζονται με τον τρόπο αυτό τη δυσφορία τους για τη βίαια καταστολή των διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη γραπτή δήλωση που είχε εκδώσει τότε η Ιρλανδική Προεδρίας υπογράμμιζε ότι το Συμβούλιο συμφώνησε το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου υπό την προϋπόθεση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, υπό το φως της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής τον προσεχή Οκτώβριο, όπου και θα αποφασιστεί η ημερομηνία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία θα διεξαχθεί αργότερα μέσα στο χρόνο.

Η ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία, αλλά και τις άλλες υποψήφιες χώρες, θα δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν στις 16 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα