Η προστασία προσωπικών δεδομένων στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

18:50 7/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόταση Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Η πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας μεταξύ άλλων και μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα ο μηχανισμός προστασίας μέσω ενιαίας θυρίδας (onestopshop).

Η πρωτοβουλία αυτή της Επιτροπής, οχυρώνει τον πολίτη έναντι της παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων, καθορίζοντας τη διαδικασία με την οποία θα μπορεί άμεσα να απευθύνεται στην εθνική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων διεκδικώντας τα δικαιώματα του. Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζει την έννοια της λογοδοσίας των εταιρειών καθιστώντας τις υπόλογους μόνο σε μια εποπτική αρχή.

Συγκεκριμένα, βάσει της αρχής του μηχανισμού ενιαίας θυρίδας, όταν η επεξεργασία δεδομένων λαμβάνει χώρα σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη, τότε υπεύθυνη θα είναι η εποπτική αρχή του κράτους μέλους το οποίο αποτελεί τον κύριο τόπο εγκατάστασης της εταιρείας. Οι πρόνοιες αυτές απαλείφουν τη νομική αβεβαιότητα τόσο για τους πολίτες όσο και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, περιορίζοντας την ίδια στιγμή τα φαινόμενα ανομοιομορφίας στον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Νικολάου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μηχανισμού ενιαίας θυρίδας, σημειώνοντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η συνέπεια στην εφαρμογή του Κανονισμού, παρέχοντας ασφάλεια δικαίου, μειώνοντας το διοικητικό άχθος και εξυπηρετώντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Ωστόσο, ο Υπουργός υποστήριξε την παροχή περιορισμένων εξουσιών στην εποπτική αρχή του τόπου κύριας εγκατάστασης της εταιρείας, καθότι τόνισε ότι η εγγύτητα μεταξύ των πολιτών και της εποπτικής αρχής που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.

Επισήμανε την ανάγκη οι αποφάσεις και οι ποινές να επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές και η εποπτική αρχή του τόπου κύριας εγκατάστασης της εταιρείας να περιβάλλεται από εξουσία διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα κάθε πολίτη, του οποίου τα προσωπικά δεδομένα παραβιάζονται. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, σημείωσε, απαιτείται η ενισχυμένη συμμετοχή των εποπτικών αρχών του κράτους μέλους διαμονής του πολίτη. Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στο προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι επί του παρόντος αυτό θα πρέπει να έχει συντονιστικό ρόλο, χωρίς νομική προσωπικότητα, αφού αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον κόστος και οι αποφάσεις του δεν πρέπει να είναι δεσμευτικές.

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ συζήτησαν, επίσης, τη δημιουργία του Γραφείου του Ευρωπαίου Δημόσιου Κατήγορου (ΕΔΚ), το οποίο θα έχει, βάσει της πρότασης της Επιτροπής, ευθύνη για τη διερεύνηση, δίωξη και παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται σε αδικήματα ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Σκοπός της προτεινόμενης πρότασης, είναι η αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό πια επίπεδο των αδικημάτων που πλήττουν οικονομικά ολόκληρη την Ευρώπη. Συζητήθηκε, επίσης, η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust), η οποία συνεξετάζεται ως πακέτο μαζί με το θέμα της δημιουργίας του Γραφείου του Ευρωπαίου Δημόσιου Κατήγορου.

O Υπουργός στην παρέμβασή του ανέφερε ότι οι δυο προτάσεις συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και τόνισε τη σημασία που θα έχει για το Γραφείο του ΕΔΚ, η αξιοποίηση της εμπειρίας της Eurojust στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Νικολάου, βλέπει θετικά τη δημιουργία του Γραφείου του ΕΔΚ, ωστόσο υπάρχουν θέματα που χρήζουν περαιτέρω μελέτης, όπως είναι η δομή του. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκε υπέρ της συλλογικότητας στη διαδικασία λήψεως σημαντικών αποφάσεων, όπως σε περιπτώσεις έρευνας και δίωξης, και υπέρ της ενεργούς συμμετοχής των κρατών μελών. Με τη συμμετοχή των κρατών μελών στη διαδικασία αυτή, σημείωσε, θα επιτυγχάνεται η εξασφάλιση της απαιτούμενης εμπειρογνωμοσύνης στο δίκαιο των κρατών μελών και θα διασφαλίζεται η αντικειμενική διαχείριση όλων των υποθέσεων. Ζήτησε, επίσης, να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του ΕΔΚ, π.χ. στην περίπτωση των δευτερευόντων αδικημάτων, αλλά και των «ήσσονος σημασίας» περιπτώσεων, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως και να μην υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του νομοθετήματος.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης εκπροσωπεί την Κύπρο στην Υπουργική Σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στην οποία οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία συζητούν τις δυνατότητες συνεργασίας και τις μελλοντικές προοπτικές στον τομέα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα