Στο 1,6 δις οι ανείσπρακτες οφειλές για το 2011, πολλές από αυτές επισφαλείς

15:37 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο 1,6 δις ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές προς το κράτος, περιλαμβανομένων των τόκων και των επιβαρύνσεων. Το 1 δις αφορά οφειλές προς το τμήμα εσωτερικών προσόδων και υπολογίζεται ότι από αυτό ποσό, 380 εκ ή ποσοστό 40% είναι επισφαλείς οφειλές.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011 η οποία παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Η Γενική

Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη παρουσίασε συνοπτικά την έκθεσή της και η Επιτροπή στη συνέχεια θα ασχοληθεί με επιμέρους θέματα που αφορούν το κάθε Υπουργείο, δημόσια υπηρεσία ή τομέα ξεχωριστά.

Η Ελέγκτρια ανέφερε ότι ελληνόφωνο μέλος της τρόικας που μελέτησε την έκθεση, αφού δεν υπήρχε το ποσό των 30-40 χιλιάδων για μετάφραση, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέρος των αναγκών του κράτους «διατύπωσε χαρακτηριστικά την άποψη πως αν διαχρονικά ακολουθούνταν οι εισηγήσεις της γενικής ελέγκτριας, η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν την τρόικα».

Η κ. Γιωρκάτζη σε ερωτήσεις βουλευτών αν αισθάνεται τώρα περισσότερο αισιόδοξη και αν μπορούμε να φτάσουμε τα επίπεδα σκανδιναβικών χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, υπό το φως και των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα, είπε ότι αισθάνεται πιο απαισιόδοξη ως αποτέλεσμα των λαθών και παραλείψεων διαφόρων Αρχών, από τις εποπτικές Αρχές έως τα συμβούλια των τραπεζών. «Ούτε εγώ η ίδια θα μπορούσα να διανοηθώ το μέγεθος της διαπλοκής και της ανοχής που επιδείχθηκε», είπε.

Σημείωσε πάντως, σε άλλη παρατήρηση βουλευτών, ότι δεν θεωρεί πως ο δημόσιος τομέας είναι διεφθαρμένος, αλλά ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως υπάρχουν δικηγόροι και άλλοι.

Σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες, η Γενική Ελέγκτρια δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι πιθανόν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και αυτό καταδεικνύει την τεράστια σημασία έγκαιρης είσπραξης κάθε οφειλής.

Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι είναι επιβεβλημένο καθήκον να γίνει φορολογική διερεύνηση όσων οι αποταμιεύσεις τους δεν συνάδουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Για το θέμα του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ενδεικτικά ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε χειριστεί μόνοι μας προ καιρού, πιο ορθολογιστικά και προγραμματισμένα «ώστε η προσαρμογή να ήταν πιο ομαλή, αντί τώρα να είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε κάτω από την πίεση του μνημονίου».

Υποδείξεις γίνονται και στο θέμα της εφαρμογής και παρακολούθησης της τιμολόγησης των φαρμάκων, για το οποίο η Ελέγκτρια κάνει λόγο για σοβαρές παραλείψεις. Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, οι παραλείψεις αφορούν τη μη εξέταση του μηχανισμού ελέγχου των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή/και όταν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές, παρόλο που κάτι τέτοιο επιβαλλόταν από το νόμο.

Επίσης, σύμφωνα με την Ελέγκτρια, παράλειψη συνιστά και το γεγονός της μη αναθεώρησης/αναπροσαρμογής ετησίως, η οποία οδήγησε στη διατήρηση ψηλότερων τιμών για μεγάλο ποσοστό φαρμάκων.

Το σύνολο της δαπάνης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι ετησίως 250 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 150 είναι δαπάνη του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, για να επιτευχθεί περαιτέρω ουσιαστική μείωση των τιμών επιβάλλεται η λήψη απόφασης για τροποποίηση του μηχανισμού τιμολόγησης ώστε οι τιμές να ανταποκρίνονται στη σημερινή κατάσταση και επανεξέταση του ποσοστού προμήθειας των φαρμακοποιών το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό προμήθειας 37% για φάρμακα με χονδρική τιμή μέχρι τα 50 ευρώ (72,50 λιανική τιμή) αφορά πέραν του 80% των φαρμάκων του ιδιωτικού τομέα, σε αξία, ενώ προστέθηκε και το ένα ευρώ για εκτέλεση συνταγής.

Στις επισημάνσεις της η Γενική Ελέγκτρια αναφέρεται ακόμη στο θέμα της παρακολούθησης των τιμών των πετρελαιοειδών και καταγράφει ότι η διαδικασία παρακολούθησης παρουσιάζει αδυναμία σε βαθμό που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Δραματική έκκληση απηύθυνε η κ. Γιωρκάτζη για το προσωπικό της υπηρεσίας της λέγοντας ότι απασχολούνται 88 άτομα, 30% λιγότερο προσωπικό από ότι στο παρελθόν, και με πολλαπλάσιο όγκο εργασίας. “Είμαστε στα όριά μας”, ανέφερε.

Επίσης στις επισημάνσεις της η Ελέγκτρια αναφέρεται στις 160,000 ανεκτέλεστα εντάλματα και στις σημαντικές απώλειες εσόδων του κράτους, στο θέμα της αξιολόγησης των διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων για έργα του δημοσίου και στην απασχόληση ωρομίσθιου προσωπικού όπου όπως αναφέρθηκε, από το τμήμα αναπτύξεων υδάτων 42 άτομα μεταφέρθηκαν στο τμήμα δασών και καλύπτουν τις εκεί ανάγκες.

Η Ελέγκτρια διερωτήθηκε ακόμη τι θα συνέβαινε αν η Βουλή δεν αφαιρούσε τις εξουσίες της δικής της υπηρεσίας για έλεγχο στην Κεντρική τράπεζα και «πόσο καλά θα ήταν» αν μπορούσε το γραφείο της να ελέγξει τις ΚΑ, τη Λαϊκή τράπεζα κτλ.

Χαρακτήρισε αδύναμο κρίκο την τοπική αυτοδιοίκηση και ακόμη περισσότερο τα κοινοτικά συμβούλια ενώ για τα κόμματα είπε ότι πολλές φορές είναι πηγή κακών αντί κύτταρα δημοκρατίας και δημιουργούν δίκτυ προστασίας για τα δικά τους άτομα.

Η κ. Γιωρκάτζη σε παρατήρηση ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις της να είναι δεσμευτικές, είπε ότι το αντικρίζει με σκεπτικισμό, εξηγώντας ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν διοικητικές ποινές.

Ανέφερε ότι επικρατεί ατιμωρησία και ανοχή και μερίδιο ευθύνης φέρουν όλοι, αλλά δυστυχώς, πρόσθεσε, πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε.

Σε ερώτηση για το θέμα των ληπτών δημοσίων βοηθημάτων, ανέφερε ότι υπάρχουν αδυναμίες ενώ για τα επιδόματα είπε ότι πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις για να μην δημιουργούνται ρατσιστικά φαινόμενα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι στο θέμα της φοροδιαφυγής τονίστηκε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε το κράτος να εισπράττει έγκαιρα και να μην βρεθούμε στη θέση τα ποσά αυτά να είναι «ανεπίδεκτα εισπράξεων».

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της παρακολούθησης των συμβολαίων του δημοσίου γιατί η μη έγκαιρη παρακολούθηση και η μη έγκαιρη αναφορά φαινομένων κακοδιαχείρισης ζημιώνουν διαχρονικά τα δημόσια ταμεία.

Για τα ανείσπρακτα εντάλματα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι από την πρώτη του έτους σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της πληρωμής λόγω του μέτρου που εφαρμόστηκε σε αεροδρόμια και λιμάνια και για το Γενάρη και το Φεβρουάριο εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία άνω των 2 ε. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα