ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση συνεχίζει την αντιπολίτευση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης

14:13 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προφανώς, ελλείψει επιχειρημάτων, η προσφορότερη οδός για τους νυν κυβερνώντες για να αποκρύβουν λανθασμένους χειρισμούς, τις αντιφάσεις και τις πολιτικές επιλογές τους είναι η συνέχιση της αφοριστικής αντιπολίτευσης κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, απαντώντας σε χθεσινή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ,

ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως επειδή τα ερωτήματα που έθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παραμένουν αναπάντητα, το ΑΚΕΛ καλεί εκ νέου την Κυβέρνηση να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει η βούληση από πλευράς κυβέρνησης για κατάθεση στη Βουλή προς συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Μνημονίου και της Σύμβασης και κατά πόσο η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση στη λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης, με την παραγνώριση της Βουλής, ως του κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικού θεσμού της λαϊκής βούλησης, όταν μάλιστα άλλα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ θα συζητήσουν το κυπριακό Μνημόνιο και τη Σύμβαση.

Το ΑΚΕΛ καλεί επίσης την Κυβέρνηση να πει αν η συμπερίληψη της πώλησης χρυσού, ως ένα από τα μέτρα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, έγινε μετά από σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ή έστω μετά από συνεννόηση μαζί της, ή ήταν αποτέλεσμα μονομερούς δέσμευσης της Κυβέρνησης προς τους δανειστές μας, αλλά και κατά πόσο η συμπερίληψη του μέτρου της πώλησης χρυσού είναι προαιρετικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα και αν στην περίπτωση που είναι προαιρετικού χαρακτήρα θα πρέπει να θεωρηθεί ότι «και τα υπόλοιπα νέα μέτρα του πακέτου των €2,4 δις που συμφώνησε η Κυβέρνηση, όπως το ξεπούλημα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και οι νέες φορολογίες, είναι επίσης προαιρετικού χαρακτήρα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε σε ό,τι αφορά την αναφορά του κ. Παπαδόπουλου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επεδείκνυε σεβασμό προς τη Βουλή, ότι αυτό που συνέβαινε ήταν τον αντίθετο. «Είχαμε μια κυβερνώσα Βουλή να επιχειρεί να αφαιρέσει εξουσίες και αρμοδιότητες από την εκτελεστική εξουσία, με τελευταίο παράδειγμα τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αναφορά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο περί υδρογονανθράκων».

Υπενθύμισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την προηγούμενη κυβέρνηση στο εν λόγω θέμα «υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή υπεισήλθε σε αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας» και κρίνοντας την σχετική νομοθεσία αντισυνταγματική. «Ανάλογα φαινόμενα είχαμε κατά συρροή» πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε δε αν ακόμα και στην περίπτωση που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επεδείκνυε σεβασμό προς τη Βουλή, νομιμοποιείται η παρούσα Κυβέρνηση να μην επιδεικνύει σεβασμό στη Βουλή και να μην καταθέτει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης.

Ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε και στο θέμα της πώλησης του χρυσού της ΚΤ από την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο πρώτος ο οποίος μίλησε για πώληση του χρυσού ήταν ο πρώην Διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης. «Αλλά αν θεωρήσουμε ότι εσφαλμένα και ο τέως Διοικητής και η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν καταγράψει την εισήγηση για πιθανή πώληση του χρυσού, η σημερινή απόφαση των κυβερνόντων και η ένταξη στη συμφωνία με την Τρόικα της πώλησης του χρυσού είναι ορθή, αν τότε ήταν λανθασμένες οι θέσεις του Διοικητή και της προηγούμενης κυβέρνησης;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Λουκαΐδης δήλωσε ακόμη σε σχέση με την αναφορά του κ. Παπαδόπουλου, όπως τη μετέφερε ο ίδιος, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να πουλήσει το χρυσό για να μοιράζει επιδόματα, πως «κάποιοι εμμένουν στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και εμμονές τους για επιβολή πολιτικών λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

«Προφανώς δεν έχουν κατανοήσει τίποτε από τα όσα ζήσαμε και εμείς ως Κύπρος και ζούμε αλλά και απ’ όσα βιώνουν άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί» πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι η φιλοσοφία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν φιλολαϊκή για στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων ενώ η φιλοσοφία της σημερινής Κυβέρνησης είναι η φιλοσοφία των Τροϊκανών, η φιλοσοφία της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.

«Έχουν κάθε δικαίωμα να πρεσβεύουν αυτή την ιδεολογία, αυτά είναι που έλεγαν προεκλογικά όμως ή μήπως δεσμεύονταν για στήριξη του κοινωνικού κράτους και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού;» διερωτήθηκε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ χαιρέτισε την εισήγηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών για διατήρηση του δημόσιου τους χαρακτήρα, με παράλληλη ικανοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη για συνεισφορά από πλευράς τους 1,4 δις ευρώ με άλλους τρόπους, τους οποίους έχουν κατ’ αρχήν καταθέσει με δημόσιες παρεμβάσεις τους.

«Το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του μ’ αυτή των Συμβουλίων και των εργαζομένων στους κερδοφόρους Ημικρατικούς Οργανισμούς και καλεί την κυβέρνηση να μην κωφεύσει στις εισηγήσεις και τις προτάσεις που οι Ημικρατικοί Οργανισμοί είναι έτοιμοι να καταθέσουν, προκειμένου να μην ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας μας στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων ή ντόπιων» είπε και πρόσθεσε πως «έστω και τώρα, και παρά την αναίρεση της δέσμευσης της κατά των ιδιωτικοποιήσεων, η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διορθώσει την άνευ όρων παράδοση της στις νεοφιλελεύθερες επιταγές της Τρόικας και να διασώσει το δημόσιο χαρακτήρα των Ημικρατικών Οργανισμών».

«Ως ΑΚΕΛ, δηλώνουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αν η Κυβέρνηση εγκαταλείψει το μοναχικό δρόμο διαχείρισης των σοβαρών προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας και ενεργήσει συλλογικά» συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης καταδίκασε τέλος εκ μέρους του κόμματος του με τον πιο έντονο τρόπο τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα οκτάχρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 140 τραυματίσθηκαν.

«Τέτοιου είδους πράξεις, μόνο θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν, όταν μάλιστα τα θύματα είναι αθώοι πολίτες και παιδιά» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ένοχοι θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν για τις εγκληματικές πράξεις τους, που μόνο αρρωστημένα μυαλά μπορούν να διαπράξουν, όπως είπε.

Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στον αμερικανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών εκρήξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα