Σύσκεψη για τις «λαμπρατζιές» στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού

14:54 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν για περιορισμό οποιονδήποτε δυσάρεστων καταστάσεων, που μπορεί να προκαλέσει η αλόγιστη χρήση των «λαμπρατζιών», απασχόλησαν σημερινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων τοπικών φορέων της Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση.

Όπως δήλωσε ο αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού Ανδρέας Κουσιουμής, «η αστυνομία επαγρυπνεί και έχει αποφασίσει τη λήψη σειράς μέτρων, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν στο κοινό αναίμακτες γιορτές, μακριά από σωματικές βλάβες, ακρωτηριασμούς και επίσης να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας και επαρκούς

αστυνόμευσης στο κοινό και της ασφάλειας της περιουσίας τους».

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά αφορούν στην έντονη παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών, τον εντοπισμό και απομάκρυνση μεγάλων και επικίνδυνων σορών από ξύλα, «για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να προκληθούν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ή απρόβλεπτες καταστάσεις» και η συνεργασία και ο συντονισμός των υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο της «κατάχρησης αυτού του εθίμου» και κάλεσε όλους και, ιδιαίτερα, τους νέους, να αναλογιστούν τις δύσκολες στιγμές περνά ο τόπος μας και την ανάγκη για επίδειξη σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

«Παρουσιάζεται, δυστυχώς, το φαινόμενο να μπαίνουν στις λαμπρατζιές κύλινδροι γκαζιού, γκαζάκια ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, τα οποία μπορούν να εκραγούν και πραγματικά να δημιουργήσουν ανυπολόγιστες ζημιές, να δημιουργήσουν πράγματα τα οποία θα είναι πρωτόγνωρα για την κοινωνία μας», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πέρσι δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα από τη χρήση των λαμπρατζιών, ο κ. Χρίστου είπε πως αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως πρόοδος, ωστόσο τόνισε ότι προβληματίζουν τελευταία, κάποια περιστατικά με εμπρησμούς σκυβαλοδοχείων και άλλων παρόμοιων περιουσιακών στοιχείων των Δήμων και των κοινοτήτων, «χωρίς να θέλω να το συνδέσω κατ’ ανάγκη με το θέμα των λαμπρατζιών».

Εκ μέρους της Μητρόπολης Λεμεσού, ο Διευθυντής του γραφείου Ποιμαντικής Διακονίας, Σταύρος Ολύμπιος, ανέφερε ότι τη σημερινή εποχή, το έθιμο της λαμπρατζιάς έχει «εκτραπεί από την παραδοσιακή του μορφή» και τα φαινόμενα που παρατηρούνται δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανένα.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς, το έθιμο αυτό να περιοριστεί στα πλαίσια που πρέπει, να αποφεύγονται οι ζημιές και οι τραυματισμοί και προπαντός αυτό που ενδιαφέρει την εκκλησία, να μην παρεμποδίζονται οι πιστοί να παρακολουθούν τις τόσο κατανυκτικές Ακολουθίες, της Μεγάλης Εβδομάδας», συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα έχουν επιτυχία, ο κ. Ολύμπιος είπε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάποια βελτίωση στο φαινόμενο των επικίνδυνων λαμπρατζιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα