Άλλα πέντε μνημονιακά νομοσχέδια παραπέμπονται στην Ολομέλεια

14:19 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πέντε νομοσχέδια, που αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής όπου εξετάστηκαν τα νομοσχέδια στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ Χρίστου Πατσαλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως τα νομοσχέδια αυτά θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη.

Ειδικότερα, τα νομοσχέδια προνοούν την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, την αύξηση της φορολογίας επί

των τόκων στις καταθέσεις από το 15% στο 30%, την αύξηση του ειδικού φόρου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% στο 0,15%, την αύξηση των κλιμακωτών αποκοπών από 0,8% μέχρι και 2%, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών και την τροποποίηση του νόμου περί φόρων κατανάλωσης, ώστε η οποιαδήποτε διαφοροποίηση των φόρων κατανάλωσης να γίνεται με την έγκριση της Βουλής και όχι με διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως γινόταν προηγουμένως.

Διευκρινίζεται ότι οι αποκοπές στους μισθούς στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα λάβουν τη μορφή εθελοντικής συνεισφοράς, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

«Τα νομοσχέδια αποτελούν προϋπόθεση για έγκριση της δανειακής σύμβασης και η παράκληση της εκτελεστικής εξουσίας είναι να ψηφιστούν αυτή την Πέμπτη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, η Επιτροπή εξέτασε και την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία επίσης θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Η πρόταση προνοεί τον απόλυτο περιορισμό στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία χωρίς οποιαδήποτε εξαίρεση, καθώς και την απαγόρευση των προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, πλην αυτών που έχουν εξεταστεί και κοινοποιηθεί.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε τον τρόπο κατάθεσης των μνημονιακών νομοσχεδίων ως εκβιασμό προς τη Βουλή. «Είναι απαράδεκτο η Βουλή να καλείται συνέχεια να αποφασίζει στη βάση εκβιαστικών διλημμάτων», είπε.

Επανέλαβε τη θέση των Οικολόγων πως το μνημόνιο θα πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση ή απόρριψη και όχι να κατατίθενται στη Βουλή νομοσχέδια με το δίλημμα να ψηφιστούν ή δεν θα υπάρχει μνημόνιο.

«Αυτός είναι ακόμη ένας απαράδεκτος εκβιασμός που μας οδηγά στην καταστροφή διότι καταργείται εντελώς και η έννοια της Δημοκρατίας. Τι ρόλο παίζουν πλέον οι βουλευτές;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Περδίκη, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε «ας προσέχαμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα