Σε ένα μήνα τα αποτελέσματα των ελέγχων για το πρότυπο του χαλουμιού

14:38 25/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε ένα μήνα θα βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας τα εργαστηριακά αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν για την προβλεπόμενη από το πρότυπο ποσόστωση του γάλακτος στα χαλούμια και για την περιεκτικότητά τους σε γαλακτόσκονη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε μετά τη ενημέρωση, της οποίας έτυχε η Επιτροπή Γεωργίας για την εφαρμογή της ποσόστωσης που προβλέπεται στο πρότυπο του χαλουμιού, ότι οι έλεγχοι άρχισαν τόσο για την ποσόστωση όσο και για τη γαλακτόσκονη.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από το Κρατικό

Χημείο θα είναι έτοιμα  σε τέσσερις εβδομάδες και θα κοινοποιηθούν  στην Επιτροπή και ανέφερε ότι σε τέσσερις εβδομάδες η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για να εξετάσει τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ακόμα ότι η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικών  προστίμων για τις περιπτώσεις που δεν τηρείται το πρότυπο.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρεται σε εισαγωγή χαλουμιών από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας παρατήρησε ότι το θέμα αφορά Κύπριους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παρασκευάζουν χαλούμι με το πρότυπο του κυπριακού χαλουμιού.

Σε ό,τι αφορά στο φάκελο του χαλουμιού, είπε πως από την ενημέρωση που έχει,  η προώθηση του φακέλου για την εγγραφή του ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης  προχωρά με  επανακατάθεση στις Βρυξέλλες και απηύθυνε έκκληση να παραμεριστούν τα όποια οικονομικά συμφέροντα και να επικρατήσει συναίνεση, ώστε ο φάκελος να προωθηθεί τάχιστα, για το καλό του κυπριακού λαού και της αιγοπροβατοτροφίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε πως κοινή πεποίθηση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη γαλακτόσκονη και την ποσόστωση γάλακτος.

Πρόσθεσε πως θα ήταν καλύτερα εάν το Κρατικό Χημείο επιτάχυνε τη διαδικασία προς εξαγωγή των αποτελεσμάτων νωρίτερα, αναφέροντας ότι οι Εκπρόσωποι του Κρατικού Χημείου διαβεβαίωσαν ότι σε 18 από τα δείγματα θα εξαχθούν τα αποτελέσματα πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Δίπλαρος  διατύπωσε τη θέση ότι τα Υπουργεία Εμπορίου και Υγείας θα πρέπει να μπορούν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία των εταιρειών ή των παραγωγών που παρανομούν σε ότι αφορα στην τήρηση του προτύπου, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που καταναλώνει.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα για την εισαγωγή χαλουμιών από την Ελλάδα ο  κ. Δίπλαρος διατύπωσε ανησυχίες για το γεγονός ότι δεν προστατεύθηκε το χαλούμι ως κυπριακό προϊόν, όπως είπε, και ανέφερε πως έστω και τώρα πρέπει να γίνουν ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου.

Καταλήγοντας ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι το θέμα της εγγραφής του χαλουμιού ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης αφέθηκε έρμαιο σε συμφέροντα εντός και εκτός Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα