Σχόλια γερμανόφωνου Τύπου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

18:40 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακές Εφημερίδες

Στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία αναφέρεται ο γερμανόφωνος Τύπος, σημειώνοντας ότι παρά την κριτική που ασκείται στην Τουρκία, η Κομισιόν υποστηρίζει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Αναφορές γίνονται και στο Κυπριακό και στην μη τήρηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας έναντι της Κύπρου.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η αυστριακή Kurier αναφέρει ότι η Κομισιόν επικρίνει

την Αγκυρα για την αποτυχία της να προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες , την “υπερβολική αστυνομική βία» και τις φιμώσεις που επιβάλλει στα ΜΜΕ.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ότι η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της για την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στην απευθείας σύνδεση με την Κύπρο.

Παράλληλα, καλεί τους αναγνώστες της να ψηφίσουν εάν τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με το 90% των αναγνωστών να τάσσονται κατά αυτού του ενδεχόμενου.

Η επίσης αυστριακή Der Standard αναφέρει ότι παρά την κριτική που ασκεί η Κομισιόν στην Τουρκία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα handelsblatt.com σχολιάζει την έκθεση προόδου της Τουρκίας αναφέροντας ότι η Κομισιόν τονίζει τη σημασία που έχει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή και περιγράφει την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» .

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η handelsblatt.com, αν και η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως μια πιθανή υπερδύναμη, «κανένα από τα παλιά προβλήματα της Τουρκίας με τους μη μουσουλμάνους γείτονές της δεν έχουν επιλυθεί, είτε αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα ή την Αρμενία. Την ίδια ώρα είναι τεταμένες οι σχέσεις της με τους μουσουλμάνους γείτονές της, το Ιράν, το Ιράκ , αλλά και την Αίγυπτο».

Η γερμανική ιστοσελίδα n24.de γράφει ότι ανάμεσα στα θέματα για τα οποία ασκείται κριτική στην Τουρκία είναι και το «διαιρεμένο νησί της Κύπρου, της οποίας βόρειο τμήμα καταλαμβάνεται από την Τουρκία από το 1974».

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ομάδας του CDU / CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Herbert Reul, άσκησε σκληρή κριτική στην Κομισιόν λέγοντας ότι «όταν αίμα έχει χυθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί απλά να φέρεται ωσάν να είναι ‘business as usual’».

«Το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων θα θεωρείται μια ανταμοιβή για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων γύρω από την πλατεία Ταξίμ» αναφέρει ο ίδιος.

Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται και στη δήλωση της ευρωβουλευτού των Πρασίνων Ska Keller η οποία εξέφρασε τη θέση ότι τα ζητήματα του δικαίου και της δημοκρατίας πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Για την Süddeutsche Zeitung η έκθεση για την Τουρκία δεν είναι παρά μία «κατσάδα, κρυμμένη σε περιτύλιγμα ευγενείας». «Η Κομισιόν δεν παραλείπει να συστήσει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν μπλοκάρει εδώ και πολύ καιρό. Στέλνει δηλαδή το εξής μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν: Εάν η Ευρώπη ανοίγει ξανά την πόρτα της για την Τουρκία, έστω και μία χαραμάδα, αυτό το οφείλει η συντηρητική-ισλαμική κυβέρνηση, στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωναν την επιθυμία τους για περισσότερη ελευθερία. Η ΕΕ -και σωστά- δεν θέλει να τους απογοητεύσει», αναφέρει η εφημερίδα.

Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι στα θετικά της έκθεσης περιλαμβάνεται το αποκαλούμενο «πακέτο δημοκρατίας» που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Εάν τηρηθούν πράγματι όλες οι εξαγγελίες, ασφαλώς η Τουρκία θα γίνει μία χώρα πιο ελεύθερη και πιο δημοκρατική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι μία χώρα ελεύθερη και δημοκρατική», επισημαίνει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα