Την έναρξη του έργου «SmartPV» ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου

17:28 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έναρξη του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο «Smart net-metering for promotion and cost-efficient grid-integration of PV technology in Cyprus (SmartPV)», ανακοίνωσαν σήμερα το Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής (ΦΒ) Τεχνολογίας και η Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Η έναρξη του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ (LIFE+ Environment Policy and Governance), ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία

της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, τo έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.219.838 Ευρώ, ενώ για την υλοποίηση του συνεργάζονται σημαντικοί φορείς από την Κύπρο, συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) και η Deloitte. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το έργο SmartPV αφορά το σχεδιασμό μιας βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, η οποία θα βασίζεται στον «ευφυή συμψηφισμό» (smart net-metering) και στην «ιδιο-κατανάλωση» (self-consumption).

Στόχος είναι η καλύτερη -από άποψη κόστους και απόδοσης- αξιοποίηση της ΦΒ τεχνολογίας και η μεγαλύτερη διείσδυση της στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Το έργο εστιάζεται στη βελτιστοποίηση συστημάτων ευφυούς ενεργειακής διαχείρισης με σκοπό να δημιουργηθούν εναλλακτικά, οικονομικά, βιώσιμα μέτρα κατά την εναρμόνιση και επαναξιολόγηση υφιστάμενων κυβερνητικών επιδοτήσεων/επιχορηγήσεων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα