Τις αποφάσεις του Εθνικού για την ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ αναμένει η Επ. Προσφύγων

17:40 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι αναμένεται από το Προεδρικό ότι θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να μελετήσει τις εισηγήσεις της διακομματικής επιτροπής που μελέτησε το θέμα της προσφυγής των προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

Πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερωθεί για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για στήριξη των προσφύγων σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ώστε να μην καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

Συμπλήρωσε

ότι έχει αποδειχθεί πως με φραστικές εκκλήσεις και χωρίς ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών δεν αποτρέπεται η προσφυγή στην «επιτροπή αποζημιώσεων».

Αναφερόμενη στη συνεδρία της Επιτροπής σήμερα, αφού ανέφερε ότι διαπιστώνεται ότι όλη η προσφυγική πολιτική, περιορίζεται σε εύκολες και αποσπασματικές λύσεις, είπε ότι στον οικισμό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα παγοποιήθηκε η ανέγερση τριών πολυκατοικιών στις οποίες θα στεγαστούν πρόσφυγες επειδή προέκυψαν προβλήματα με τον εργολάβο.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Προσφύγων κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να βρει τρόπους για αποπεράτωση των πολυκατοικιών.

Στον οικισμό Αγίων Αναργύρων προέκυψαν και σοβαρά προβλήματα στην τοποθέτηση ανελκυστήρων, είπε η κ. Κουκουμά διευκρινίζοντας ότι σταμάτησαν οι διαδικασίες λόγω προβλημάτων με τον εργολάβο. Εξήγησε ότι έχει τερματισθεί το συμβόλαιο και θα απαιτηθούν έξι μήνες για νέες προσφορές.

Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή για την πράσινη πολυκατοικία στη Λάρνακα, ανέφερε ότι το κράτος αγόρασε 1610 τ.μ. γη από τον Τ/κ ιδιοκτήτη της, στην οποία βρίσκεται η πράσινη πολυκατοικία και ενώ όλα ήταν έτοιμα να παραχωρηθούν τίτλοι ιδιοκτησίας παρουσιάστηκε στατική μελέτη για κατεδάφιση. Στους ενοίκους της πολυκατοικίας λέχθηκε ότι σε άδεια τεμάχια δίπλα από το συνοικισμό Τσιακκιλερού θα ανεγερθούν οικίες για τη στέγαση τους, χωρίς ωστόσο να ενημερωθούν με χρονοδιάγραμμα.

Ακόμα και αν η γη έχει μεγάλη αξία θεωρούμε ότι δεν είναι ικανοποιητική δικαιολογία για να μετακινούνται πρόσφυγες, συνέχισε η κ. Κουκουμά, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των ενοίκων είναι ηλικιωμένοι.

Καταλήγοντας, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση και ευαισθησία ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο για το κράτος, οι πρόσφυγες δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθούν χωρίς στήριξη.

Πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να σταματήσει να κτίζει πολυκατοικίες και να ικανοποιήσει τις επαυξημένες του προσφυγικού κόσμου μέσα από την αγορά ακινήτων.
Κανένας πολίτης δεν πρέπει να αποστερείται του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της στέγης, συμπλήρωσε.

Για το θέμα της πράσινης πολυκατοικίας στη Λάρνακα, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξεσπιτωθούν και ταλαιπωρούνται πρόσφυγες εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι φαίνεται πως η προσφυγική πολιτική πτώχευσε μαζί με την οικονομία του τόπου.

Τα δύο σχέδια στέγασης προσφύγων καταργήθηκαν, συνέχισε, προσθέτοντας ότι κάποιες χιλιάδες νεαρά ζευγάρια δεν θα βοηθηθούν για να αποκτήσουν στέγη.

Για το θέμα της πράσινη πολυκατοικίας, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι οκτώ οικογένειες για 40 χρόνια, μένουν σε αυτή την πολυκατοικία. Πρόσθεσε πως ενώ αρχικά οι υπηρεσίες δεσμεύτηκαν για επιδιόρθωση της πολυκατοικίας αναθεώρησαν τη δέσμευση τους παρουσιάζοντας στατική μελέτη με βάση την οποία πρέπει να κατεδαφιστεί.

Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί για δημόσιο συμφέρον να προσφυγοποιηθούν για δεύτερη φορά, και πρόσθεσε ότι έγινε εισήγηση να διενεργήσουν στατική μελέτη με ιδιώτη πολιτικό μηχανικό, ώστε να διασταυρωθεί η ορθότητα της μελέτης των κρατικών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα