Πρόεδρος Χριστόφιας: Έρευνα για παραλείψεις του τραπεζικού τομέα

21:42 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η διενέργεια έρευνας για λάθη και παραλείψεις του τραπεζικού τομέα που οδήγησαν στην υπερβολική έκθεση στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή τους στο μέλλον, βρίσκεται στους άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

‘Οι άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης αποτελούνται από την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών

στην Ελλάδα και παράλληλα να διερευνήσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις του τραπεζικού τομέα που οδήγησαν σε αυτή τη έκθεση, με κύριο στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των λαθών στο μέλλον”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, την οποία διάβασε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Οπως είπε, ”η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών αποτελεί ακόμη ένα άξονα της πολιτικής μας με τρόπο όμως κοινωνικά δίκαιο και μέσα από το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από στόχους που έχουμε θέσει”.

Τόνισε ωστόσο ότι ”η προσπάθεια που παρατηρείται χρησιμοποιώντας ως μοχλό και δικαιολογία την οικονομική κρίση για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων μας βρίσκει αντίθετους γιατί τα μέτρα αυτά στο όνομα μιας πρόσκαιρης ευελιξίας θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων μας”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), τονίζοντας ότι αυτή βοηθά τα μέγιστα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

Βασικοί άξονες της διαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πρόσθεσε, είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό σύστημα του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν, έτσι που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να καταστούμε σταδιακά αυτάρκεις και η μετατροπή της χώρας σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για διοχέτευση φυσικού αερίου στις ενεργειακές αγορές, αλλά και ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ”τεράστιο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς” κατά το δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως πέραν από τις προοπτικές που διανοίγονται από την ανεύρεση φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει παραδοσιακούς τομείς της κυπριακής οικονομίας όπως την τουριστική βιομηχανία.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ”έντονος συναγωνισμός που επικρατεί στην τομέα αυτό επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και τη λήψη για εμπλουτισμό του προϊόντος μας και αντιμετώπιση της εποχικότητας”.

Χαρακτηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία ως τους πνεύμονες της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε την απόφαση για σύσταση εγγυοδοτικού μηχανισμού για εξασφάλιση χρηματοδότησης, αλλά και στην εγκαθίδρυ

Keywords
Τυχαία Θέματα