Υπουργός Εργασίας: ”H καλύτερη Ευρώπη” στόχος της Κυπριακής Προεδρίας”

20:42 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε την Πέμπτη ότι «οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και προώθηση της κοινωνικής συνοχής, αντανακλούνται και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σε χαιρετισμό της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η Υπουργός Εργασίας είπε ότι στην κυπριακή Προεδρία «ως κύρια προτεραιότητα έχει καθοριστεί η ‘Καλύτερη Ευρώπη’, με έμφαση να δίδεται τόσο στην αποτελεσματικότητα

και την ανάπτυξη, όσο και στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «στα πλαίσια αυτά, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί στον τομέα της απασχόλησης αφορούν την επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους και την ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί, επίσης, «στην υλοποίηση της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους στόχους για την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε η κ. Χαραλάμπους, «παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση για τον κάθε πολίτη αξιοπρεπούς εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας».

Σημείωσε ότι «από την αρχή και παρά τη στενότητα στα δημόσια οικονομικά, επιδιώξαμε έμπρακτα, με μια σειρά από παρεμβάσεις και σχέδια, την στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και δώσαμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας και πρόσληψη ανέργων».

Ταυτόχρονα, είπε η Υπουργός Εργασίας, «αναλάβαμε πρωτοβουλίες για στήριξη της απασχόλησης για επαγγελματική καθοδήγηση των ανέργων και για καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας ενώ πρόσφατα εγκαινιάσαμε το νέο σχέδιο πρόσληψης ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους».

Οπως είπε η κ. Χαραλάμπους, «τα σχέδια, πέραν του ότι βοήθησαν χιλιάδες άνεργους να βρουν εργασία και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους, βοήθησαν ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις μέσω της διοχέτευσης εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του κρατικού προϋπολογισμού».

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «σχεδόν εννέα χιλιάδες άνεργοι βρήκαν απασχόληση μέσα από τα σχέδια αυτά και αυτό κατέστη δυνατό επειδή ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε».

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η κ. Χαραλάμπους, είπε ότι «ανάδειξε και αναδεικνύει κενά και αδυναμίες στην δομή και λειτουργία της αγοράς εργασίας της Κύπρου».

Ανέφερε πως «η πολιτική παραχώρησης αδειών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες η οποία σαφώς αφορούσε προσωρινό μέτρο, έγινε μόνιμη επιλογή για κάποιες επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας».

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «αντί της

Keywords
Τυχαία Θέματα