Νέα νομοθεσία για τις ελάχιστες αναλογίες γάλακτος στο χαλούμι

20:32 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε σήμερα το κυβερνητικό νομοσχέδιο περί διαπίστευσης, τυποποίησης και τεχνικής πληροφόρησης, που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων τον καθορισμό της ελάχιστης αναλογίας κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες παρασκευής χαλουμιών.

Η ψήφιση του νόμου έγινε παρά το αίτημα εκ μέρους του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, για αναβολή και αφού προηγουμένως εγκρίθηκαν δύο τροπολογίες του ΔΗΣΥ.

Οι τροπολογίες

προβλέπουν ότι, σε περίπτωση παραβάσεων ή παραλείψεων σχετικών διατάξεων για τα πρότυπα και τον έλεγχο ποιότητας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου θα ενημερώνει τριμελή επιτροπή της οποίας προΐσταται ο ίδιος και στην οποία θα συμμετέχουν ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών και ο Διευθυντής Βιομηχανίας. η δε επιτροπή αυτή θα; δύναται να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι 150 χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση.

Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπεται ότι, μέχρι την καταχώρηση της ονομασίας χαλούμι στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης, ή μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, ο Υπουργός δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή του και κατόπιν διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, να εκδίδει διάταγμα με το οποίο να καθορίζει την ελάχιστη αναλογία κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλουμιού κατά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που καθορίζονται στο διάταγμα.

Με τη νέα νομοθεσία παρέχεται έτσι η δυνατότητα έκδοσης από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού διαταγμάτων, με τα οποία καθορίζεται η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλουμιού.

Επίσης προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου σε οποιοδήποτε πρόσωπο παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε απαγορευτική ή επιτακτική διάταξη του κανονισμού περί κυπριακών προτύπων και ελέγχου ποιότητας, ή με οποιαδήποτε διάταξη του σχετικού διατάγματος.

Παρέχεται ακόμα η δυνατότητα καταχώρησης ιεραρχικής προσφυγής στον Υπουργό Εμπορίου, σε περίπτωση που το επηρεαζόμενο πρόσωπο θεωρεί ότι δεν έπρεπε να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2006, το ποσοστό χρήσης αιγινού ή πρόβειου γάλακτος, ή του μείγματος αυτών για την παρασκευή χαλουμιού, πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού γάλακτος.

Με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή των προνοιών του προτύπου σε σχέση με την αναλογία χρήσης κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος στην παρασκευή χαλουμιού, ως και τη σχετική μεταβατική περίοδο που έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της εγγραφής της ονομασίας ”Χαλούμι” ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (πέντε έτη από την έγκριση και δημοσίευση του κανονισμού) και την απάμβλυνση του εποχιακού προβλήματος απορρόφησης της παραγωγής κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, κρίθηκε σκόπιμο όπως τροποποιηθεί ο βασικός νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα