Ομήρου : Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι ο ταραξίας της περιοχής

20:22 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να δώσουν με σαφήνεια το μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί τον ταραξία της περιοχής.

Ο κ. Ομήρου προέβη στην πιο πάνω δήλωση μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα στο γραφείο του, με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για Ευρωπαϊκά και Ευρωασιατικά Θέματα Eric Rubin.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση,

ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Αμερικανό Υφυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας και υπέδειξε ότι «μόνο με άσκηση πιέσεων στην Τουρκία θα ήταν δυνατό να αλλάξει αυτή η αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία οδηγεί σε ναυάγιο τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται, ανέφερε στον Αμερικανό Υφυπουργό ότι «η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και εναντίον εταιρειών οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για διενέργεια γεωτρήσεων και ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, όπως κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1982».

«Ζήτησα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν με σαφήνεια το μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί τον ταραξία της περιοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε ακόμη στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, στον εποικισμό ο οποίος καταστρέφει και την ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά αποτελεί και απειλή για τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ήγειρε και το θέμα της κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου που παρά τα επανειλημμένα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη δεύτερη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 εξακολουθεί να κρατείται κλειστή από τα κατοχικά στρατεύματα.

«Υπέβαλα ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εξελίξεις και κάλεσα τον Αμερικανό Υφυπουργό να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στην Ουάσινγκτον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα