Προδικαστική διαδικασία κατά Κύπρου για τις ΑΠΕ από την Κομισιόν

14:42 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ενεργοποίηση του δεύτερου και τελευταίου σταδίου προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων τριών κρατών μελών (Ιρλανδία, Μάλτα, Σλοβενία), για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην ενεργειακή κατανάλωση στην Ένωση σε 20% το έτος 2020 εξαρτάται από τη δέσμευση των κρατών μελών να υλοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις

της ενωσιακής νομοθεσίας.

Η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2009/28/EΚ) έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών μελών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2010. Η έγκαιρη ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή, ειδικώς επειδή άσκοπες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του ενωσιακού στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, όπως τονίζει, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία δεν έχουν πληροφορήσει την Επιτροπή σχετικά με όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να ενσωματώσουν πλήρως την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στα ανωτέρω κράτη μέλη. Εάν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τη νομική τους υποχρέωση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ έχει αναλάβει τη δέσμευση να επιτύχει μερίδιο συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ύψους 20% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης, και μερίδιο 10% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές το έτος 2020. Το κανονιστικό πλαίσιο που ορίζεται από την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί παράμετρο καίριας σημασίας για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, αναφέρει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την οδηγία, κάθε κράτος μέλος οφείλει να επιτύχει επιμέρους στόχους ώστε να συμβάλει στο συνολικό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ύψους 20% της κατανάλωσης ενέργειας. Για να επιτύχουν τους ανωτέρω στόχους, τα κράτη μέλη οφείλουν να διατυπώσουν κανόνες, π.χ. για να βελτιωθούν η πρόσβαση της παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο ηλεκτρισμού, οι διοικητικές διαδικασίες και διαδικασίες προγραμματισμού, η πληροφόρηση και εκπαίδευση των εγκαταστατών κ.λπ. Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα για την επίτευξη του στόχου στον τομέα των μεταφορών, τα καύσιμα αυτά πρέπει να πληρούν σειρά απαιτήσεων αειφορίας, που επίσης χρειάζεται να περιληφθούν στην εθνική νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα