Μείωση επιτοκίων του ευρώ θα συζητήσει η ΕΚΤ

13:42 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να συζητήσει μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ στην επόμενη συνεδρίασή της, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ, αλλά ενώ η μείωση των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1% είναι πιθανή, αυτή δεν θα είναι πανάκεια.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure επέκρινε επίσης τις Κυβερνήσεις

για τη μη χρησιμοποίηση του ταμείου διάσωσης της ΕΕ, EFSF, για την αγορά δημόσιου χρέους των χωρών που βρίσκονται στο μάτι της κρίσης χρέους.

“Σίγουρα είναι ένα μυστήριο γιατί δεν επιτράπηκε στον EFSF σχεδόν ένα χρόνο πριν να αναλάβει επεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και οι Κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη επιλέξει να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή”, αναφέρει σε συνέντευξη στους “Financial Times”.

Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε τα επιχειρήματα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει χρέος στην αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος της για αγορά ομολόγων, SMP.

“Δεν θεωρούμε ότι το SMP θα ήταν το καλύτερο εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα συγκυρία”, σημείωσε.

Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει περισσότερα από 210 δισ. ευρώ για αγορά κρατικών τίτλων, αλλά, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει επίσημα το πρόγραμμα, δεν έχει αγοράσει χρέος εδώ και τρεις μήνες.

«Η μείωση επιτοκίων είναι σίγουρα μια επιλογή όσο η νομισματική πολιτική μας ανησυχεί”, είπε ο κ. Coeure.

“Αυτό συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και θα συζητηθεί και πάλι στην επόμενη συνεδρία της Τράπεζας”, πρόσθεσε.

Αν και η μείωση των επιτοκίων θα προσφέρει στήριξη στην προβληματική ευρωπαϊκή οικονομία, “σίγουρα, δεν θα λύσει τα θεμελιώδη προβλήματα”, ανέφερε ο κ. Coeure, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Επίσης, ο κ. Coeure κατηγόρησε τις Κυβερνήσεις για χάσιμο χρόνου χωρίς να βρουν λύσεις για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και επέκρινε τους πολιτικούς, που έχουν προκαλέσει, όπως είπε, σύγχυση αντί να ηρεμήσουν τις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα