Παρέμβαση Καρογιάν για το φυσικό αέριο

13:05 5/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Παρέμβαση Καρογιάν στην ανοικτή συζήτηση του ΙΝΕ «Φυσικό Αέριο – Νέες Προοπτικές»

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν παρέστη και μίλησε σήμερα, σε ανοικτή συζήτηση του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων με θέμα «Φυσικό Αέριο – Νέες Προοπτικές».

Στην παρέμβαση του ο κ. Καρογιάν ανάφερε: «Η βεβαιότητα της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει νέες προοπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα κοιτάσματα αυτά έρχονται

να διαφοροποιήσουν το ρόλο της ΚΔ στην ΕΕ. Από ένα μικρό και ασήμαντο κράτος – μέλος η ΚΔ μετατρέπεται σε ένα σημαντικό συντελεστή σε αυτό που η Ένωση ονομάζει ενεργειακή ασφάλεια. Η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή, την ισραηλινή και την κυπριακή ΑΟΖ αλλά όπως φαίνεται και σε εκείνες του Λιβάνου και της Συρίας αλλάζει το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό χαρακτήρα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Από περιοχή διέλευσης που ήταν λόγω Σουέζ ή και φόρτωσης ενεργειακών υλών λόγω του σταθμού στο Τσευχάν η περιοχή γίνεται επιπρόσθετα και παραγωγός ενέργειας. Αυτόν ακριβώς το νέο ρόλο της περιοχής αλλά και ειδικότερα της ΚΔ έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ. Δια του υφυπουργού εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον από τον Φεβρουάριο διευκρίνισαν πως οι ενεργειακοί μας πόροι βοηθούν στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και για το λόγο αυτό στηρίζουν την προσπάθεια μας για αξιοποίηση τους.

Όπως καταγράφεται και σε μελέτες Ισραηλινών στρατηγικών αναλυτών το Ισραήλ έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα δεύτερο σταθμό υγροποίησης που να ευρίσκεται έξω από το βεληνεκές των αραβικών και ιρανικών πυραύλων. Η ΚΔ λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ευρωπαϊκής της ιδιότητας αλλά και των φιλικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει το χώρο εγκατάστασης αυτού του σταθμού ο οποίος θα καλύπτει και τις κυπριακές ανάγκες.
Ας μην ξεχνούμε πως η Κύπρος ήταν διαχρονικά σημαντική για τον Ισραήλ. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης στα δυτικά του Ισραήλ και του μεγάλης έκτασης FIR που διαθέτει ελέγχει το ζωτικό διάδρομο που ενώνει το Ισραήλ με τη Δύση.

Παρέμβαση Καρογιάνστην ανοικτή συζήτηση του ΙΝΕ«Φυσικό Αέριο – Νέες Προοπτικές»

Η ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ, η οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών έχει πολλαπλασιάσει τη σημασία της ΚΔ για το Ισραήλ.

Σήμερα που η αλαζονική Τουρκία των Ερντογάν και Νταβούτογλου επιχειρεί να αποκτήσει τον στρατηγικό έλεγχο των διεθνών υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου, άρα και αυτού του διαδρόμου, η ανάπτυξη των σχέσεων του Ισραήλ με την ΚΔ έχει εκ των πραγμάτων καταστεί και επείγουσα και ζωτικής σημασίας.

Σε ότι αφορά τώρα το Κυπριακό εκτιμώ πως οι οικονομικοί πόροι που αναμένεται να προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα ήταν δυνατόν να αποτελέσουν ακόμα ένα σημαντικότατο κίνητρο για την Τ/κ κοινότητα ώστε να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και συνομοσπονδιακού χαρακτήρα θέσεις της. Η αλλαγή στις Τ/κ θα συμβάλει

Keywords
Τυχαία Θέματα