Α. Κυπριανού: Και Τ/Κ στην κυπριακή Προεδρία της ΕΕ αν δεν λυθεί το κυπριακό

13:05 5/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Αν μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιδιώξει τη συμπερίληψη των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το εγχείρημα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Από το βήμα σημερινή ημερίδας του ΑΚΕΛ, με τίτλο «Η Προεδρία

της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ για το 2012», ο Αντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει, τόσο κατά την πορεία προς την Προεδρία, όσο και κατά την ενάσκησή της, «να επιδιώξει να τεθεί, έστω ακροθιγώς, το πολιτικό μας στίγμα σε ορισμένα ζητήματα και να υποβοηθήσουμε την πολιτεία και την κοινωνία στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ενισχύσουν σταδιακά την ισότιμη, υπό τις περιστάσεις, συμμετοχή της Κύπρου στα πράγματα».

Σημείωσε ότι μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, «υπάρχει συναντίληψη» αναφορικά με τους γενικούς πολιτικούς άξονες της Προεδρίας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα της αλληλεγγύης στην ΕΕ, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην ισότιμη ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου η συζήτηση θεμάτων θαλάσσιας πολιτικής, ενώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε ότι «χρειάζεται να προετοιμαστούμε επιστημονικά και πολιτικά» έτσι ώστε η κυπριακή Προεδρία να ανταποκριθεί στο ζήτημα αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Αντρος Κυπριανού έκανε αναφορά και στην στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού απέναντι στο θέμα της κυπριακής Προεδρίας και υπογράμμισε ότι «εμείς δεν δεχόμαστε απειλές. Αν μέχρι την κυπριακή Προεδρία δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, τότε θα πρέπει», είπε, «διαφυλάσσοντας την κυριαρχία και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιδιώξουμε συμπερίληψη και των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας σε αυτό το εγχείρημα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με αίσθημα ευθύνης να υποβοηθήσουν στην ομαλή ενάσκηση της Προεδρίας από την Κυβέρνηση».

Ανέφερε ότι «χρειάζεται να μελετήσουμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές της επερχόμενης Προεδρίας της Κύπρου, με βάση αντικειμενική ανάλυση και ανοικτό διάλογο, και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ευσεβοποθισμούς, αλλά και χωρίς αυτοματοποιημένη αποδοχή των πάντων, στο όνομα μιας κακώς νοούμενης ευρωπαϊκότητας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ από την Προεδρία της Κύπρου» ενώ πρόσθεσε ότι «είναι υποχρέωσή μας να συνεισφέρουμε ως χώρα στις αποφάσεις π.χ που αφορούν ζητήματα αλληλεγγύης (..), ή τον τομέα της κοινωνικής ευαισθησίας, ή σε ζητήματα που αφορούν πτυχές νησιώτικων κρατών, ή ακόμα και στη σύσφιγξη και διεξαγωγή των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε πιο ισότιμη βάση».

Χρειάζεται, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, «να προετοιμάσουμε την Κύπρο για τη δημιουργία εκείνων των δομών που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στο βαθμό του εφικτού, ισότιμα στα καθήκοντα που απορρέουν από την ένταξη μας στην ΕΕ». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφ

Keywords
Τυχαία Θέματα