Οι προτάσεις Τρόικας-Κυβέρνησης οδηγούν σε σκληρή λιτότητα, λέει ο ΓΓ της ΣΕΚ

16:15 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέτρα της Τρόικας και οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης οδηγούν σε σκληρή λιτότητα και στρέφονται κυρίως κατά της μισθωτής εργασίας, ενώ δεν δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως.

Ο κ. Μωυσέως μιλούσε κατά τη διάρκεια του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Επισιτισμού και Κέντρων Αναψυχής της ΣΕΚ (ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ), στη Λευκωσία, κατά την οποία επανεξελέγη ο Περικλής Περικλέους

στη θέση του ΓΓ της Ομοσπονδίας.

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο, ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση οφείλει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να προστατεύσει τις εργασιακές νομοθεσίες και το θεσμό της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι «πάση θυσία πρέπει να διαφυλάξει το θεσμό της ΑΤΑ».

Κάλεσε παράλληλα τους εργοδότες να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να καταλήξουν σε συμφωνία, που, όπως είπε, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, προσελκύοντας ντόπιο εργατικό δυναμικό στα ξενοδοχεία για χάρη της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Συμπλήρωσε ότι η υποβολή αντι-αιτημάτων εκ μέρους του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ ενόψει της λήξης των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει σε σύγκρουση, ενώ είπε ότι η ΣΕΚ πιστεύει στη διμερή συνεργασία, δεν θα δεχθεί όμως η κρίση να λειτουργήσει εις βάρος των εργαζομένων και να οδηγηθεί η οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Ο κ. Μωυσέως είπε ότι η εργατική τάξη του τόπου καλείται να πληρώσει το τίμημα των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, τα οποία «πολλαπλασιάσθηκαν απότομα και επικίνδυνα από την αχορταγία των κυπριακών τραπεζών», ενώ έκανε λόγο και για «ατολμία και ανικανότητα της κυπριακής Κυβέρνησης» να διαχειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά την κρίση.

«Η εδώ παρουσία της Τρόικας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, η οποία επέδειξε απαράδεκτη απάθεια, αδράνεια και πρωτοφανή ολιγωρία στο να λάβει έγκαιρα και δραστικά μέτρα που θα θωράκιζαν την κυπριακή οικονομία» είπε ο κ. Μωυσέως, κάνοντας παράλληλά λόγο και για «ανικανότητα της εποπτικής αρχής να ελέγξει τις κυπριακές τράπεζες».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η τουριστική βιομηχανία, παρατηρώντας ότι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες εξακολουθούν να αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 τα δύο εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4.6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Επίσης είπε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012 υπολογίζονται στο 1,3 εκ. ευρώ και είναι επίσης αυξημένα κατά 8.5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Παράλληλα, έψεξε την πρακτική ορισμένων ξενοδόχων, που απολύουν αδικαιολόγητα, όπως είπε, Κύπριους εργαζόμενους, εργοδοτώντας στη θέση τους κοινοτικούς με σκοπό το εύκολο κέρδος.

Ανέφερε εξάλλου ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και της βι

Keywords
Τυχαία Θέματα